'Koers Syriza minder radicaal dan gevreesd'


Na de winst van Syriza in de Griekse parlementsverkiezingen zondag, zal de soep waarschijnlijk minder heet opgediend worden dan de extreem-linkse partijtop beloofde.

Openingsverliezen op de Europese effectenbeurzen werden maandag snel weggewerkt, al bleef de Griekse beurs wel in de min staan. Vooral bankaandelen moesten het in Athene ontgelden.

Coalitie

Syriza, dat in de campagne kiezers allerlei financiële cadeautjes in het vooruitzicht stelde, won de verkiezingen maar komt enkele zetels tekort om alleen een regering te kunnen vormen. Het linkse blok is nu in onderhandeling met de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken over de vorming van een coalitie.

Als kernpunt van het programma van Syriza geldt heronderhandeling met de zogenaamde trojka van geldschieters aan Griekenland: de ECB, het IMF en de eurolanden. Lucy O'Carroll, hoofdeconoom van Aberdeen Asset Management, denkt dat Syriza het de trojka moeilijk zal gaan maken.

Evenwicht

Enerzijds, verwacht ze dat dit de nervositeit op de financiële markten zal doen aanhouden. Anderzijds, ziet ze 'de monetaire verruiming ondertussen enige rust brengen'.

Ook Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij Fidelity Worldwide Investment, verwacht dat de impact op de financiële markten en de economische groei beperkter kan zijn dan vooraf werd gevreesd. Hij vertrouwt erop dat de meer radicale fracties binnen de partij uiteindelijk teleurgesteld zullen worden.

Populisten

De aandelenstrateeg ziet in de verkiezingsuitslag vooral de weerslag van het succes dat populistische partijen elders ook hebben. De muntunie komt hierdoor verder onder druk te staan.

'Maar het is duidelijk dat de kern van Syriza’s politieke agenda niet zal kunnen voldoen aan de wensen van de meer radicale fracties binnen de partij. Bovendien heeft Syriza herhaaldelijk de wens uitgesproken om binnen de muntunie te blijven.'

Besmetting

Anand is dan ook niet erg bezorgd over gevaren van besmetting. Daarbij staat de Europese financiële sector er vandaag de dag aanzienlijk beter voor dan tijdens de laatste piek in de schuldencrisis in 2011, merkt hij op.