Leestip: De succesformule van Nederland verklaard


Cees van Lotringen, hoofdredacteur van Fondsnieuws, heeft een nieuw boek gepubliceerd. Daarin gaat hij op zoek naar het DNA van Nederland om te verklaren waarom dit land al 400 jaar aan de top van de wereld staat.

Het boek, dat de titel draagt 'Tot hier en nu verder, Nederland op de drempel van een nieuwe tijd', krijgt lovende reacties van lezers. 

Hoewel Nederland niet meer dan een stip op de wereldkaart is, staat dit land al de hele moderne geschiedenis aan de top van de wereld. Van Lotringen beschrijft aan de hand van zowel de nationale- als van zijn eigen familiegeschiedenis welke karaktertraining daaraan heeft bijgedragen. 

Behalve de opstand tegen de Spaanse vorst, zijn dat ook de moeilijke natuurlijke omstandigheden geweest en het feit dat Nederland van oudsher een burgersamenleving is. Hieruit zijn deugden gegroeid als anti-fatalisme, pragmatisme, ondernemerszin en vrijheidlievendheid. 

Deze karaktertraining heeft niet alleen bijgedragen aan de Gouden Eeuw, maar vormde ook het geestelijke fundament voor de huidige naoorlogse periode van vrede, stabiliteit en hoge welvaart, stelt van Lotringen. 

Lezersreacties

"Zeer goed gedaan. Hoe de biografie van de Gouden Eeuw is verweven met het levensverhaal van de auteur en hoe in een prettige afwisseling van verhaal en analyse wordt toegewerkt naar een diagnose van de huidige tijd."
Luc Panhuysen, historicus

"Ik heb het met veel plezier gelezen en kan het iedereen aanbevelen. Heel herkenbaar en toch verrassend, en met een prettige persoonlijke toon geschreven. Wat Geert Mak doet met sociale geschiedenis, doet van Lotringen met de politieke en economische invalshoek."
Pim van Tol, uitgever

"Erg, érg knap gedaan, zoals van Lotringen die grote geschiedenis , met grote namen en boodschappen, zo prettig toegankelijk heeft verweven.... Ik heb een hoop geleerd!"
Jeroen Smit, journalist en schrijver

“‘Tot hier en nu verder’ biedt een spannende mengeling van filosofie, geschiedenis en economie. Cees van Lotringen kan zich meten met Adam Fergusson en Russell Shorto. Zelfs de meest doorgewinterde lezer doet in dit boek nieuwe ontdekkingen. Verplichte kost. Lezen!”
Martien van Winden, fondsbelegger en Gouden Eeuw-expert

“Ik heb genoten van het boek van Cees van Lotringen: uiterst lezenswaardig, intelligent en met diepgang en veel kennis geschreven. Eigenlijk verplichte literatuur voor elke Nederlander die twijfelt aan ons land en zijn toekomst.”
Harm van der Vis, orthopedisch chirurg

"In één ruk uitgelezen. Zeer goed boek. Voor mij veel nieuws over de vaderlandse geschiedenis. Prachtige anecdotes uit het eigen leven. En knap hoe van Lotringen elementen uit de geschiedenis lardeert met persoonlijke observaties en opinies. Waarom is het nog niet vertaald voor al die expats!?"
Geert van Asbeck, social responsible ondernemer en ex-journalist NRC Handelsblad

Lees hier het artikel 'Zoektocht naar het DNA van Nederland' dat van Lotringen voor het FD over dit onderwerp schreef 

Meer informatie vind u op de website www.tothiertoeennuverder.net