Macron treft Le Pen in finale strijd om presidentschap


De tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk zal gaan tussen de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron en Marine Le Pen, de leider van het rechts-populistische Front National. Deze stembusgang is op 7 mei.
Eiffeltoren, Parijs

Volgens om zondag om 22.00 uur gepresenteerde uitslagen, heeft Macron 23,7 procent van de stemmen gehaald en Le Pen 21,7 procent.

Bij het sluiten van de stembussen om 20.00 uur gaven twee Franse televisiezenders nog uiteenlopende prognoses af. De een stelde dat Macron zou winnen met 23,8 procent tegen 22,8 procent van de stemmen. Een andere televisiezender kwam tot de voorspelling dat beide kandidaten 23 procent van de stemmen zouden winnen.

Gelet op de foutmarge van ten minste 1 procent wijst dit op een nek-aan-nek race.

De andere twee kandidaten, Francois Fillon van de centrum-rechtse partij en Jean-Luc Mélenchon van de communisten kwamen uit op ieder 19,5 procent.

Verrassend was de sterke prestatie van Mélenchon. Hij was één van de elf kandidaten bij deze presidentsverkiezingen, maar deed het goed - mede vanwege het feit dat de socialisten geen sterke kandidaat hadden nadat president Francois Hollande zich niet herverkiesbaar had gesteld. De presidentskandidaat voor de socialisten, Hamon, kwam volgens de prognoses niet verder dan 7,5 procent.

De strijd op 7 mei gaat naar alle waarschijnlijkheid tussen twee kandidaten die diametraal tegenovergestelde opvattingen hebben: de 39-jarige links-liberaal Macron wil 50.000 ambtenaren ontslaan, maar steunt de Europese integratie. Marine le Pen wil in beginsel uit de euro en zij wil een veel hardere aanpak van immigranten in Frankrijk.

De verwachting is dat als de twee inderdaad tegen elkaar in het strijdperk treden, Macron met een ruime meerderheid het presidentschap zal winnen. In Frankrijk is het doorgaans praktijk dat de aanhang van de kandidaten van de centrumpartijen (die verloren hebben) hun steun in de tweede ronde geven aan degene die het opneemt tegen de leider van het Front National.

Opsteker voor de financiële markten

Als Macron over twee weken de strijd van Le Pen zou winnen, dan zou dat een grote opsteker zijn voor de Europese financiële markten. Het zou betekenen dat na de Nederlandse stembusgang - en de bevestiging van de status quo - een tweede kernland van Europa daarvoor kiest.

Het zou internationale beleggers ertoe kunnen bewegen versneld meer vermogen te alloceren van de VS naar Europa, zoals nu al uit de fondsstromen blijkt.

Afgelopen donderdag werd één agent op de Champs ELysées in het hart van Partij bij een terreuraanslag gedood, twee andere agenten raakten gewond. De terrorist die de aanslag had gepleegd, werd door andere aanwezige agenten gedood.

De dader, de 39-jarige Fransman Karim Cheurfi, zat eerder een langdurige gevangenisstraf uit vanwege het schieten op agenten.