Masterclass: 'Duurzaam beleggen wordt de norm'


Duurzaam beleggen krijgt momentum. Vooral de laatste twee jaar neemt de vraag naar dergelijke themafondsen en - portefeuilles spectaculair toe.
Masterclass duurzaam beleggen

Dat was de boodschap van ING en ABN Amro tijdens de masterclass 'duurzaam beleggen in een veranderende wereld' die Fondsnieuws woensdag in Amsterdam organiseerde in samenwerking met BNP Paribas Investment Partners en Triodos Investment Management.

ABN Amro kent het mandaat duurzaam, dat deels maatwerk is en waarin de klant kan aangeven wat uitsluitingsgronden zijn en in welke bedrijven men liever niet belegt.

Ondergrens omlaag

Solange Rouschop, die bij ABN Amro verantwoordelijk is voor het duurzaamheidsbeleid, zegt dat de ondergrens van dit mandaat van 500.000 euro binnenkort zal worden verlaagd - mede met het oog op de toenemende vraag.

Volgens Rouschop staat bij ABN Amro het rendement centraal en komt duurzaamheid op de tweede plaats. In de praktijk betekent dat dat men naar de best in class aandelen zoekt, maar dat men bovendien bepaalde sectoren uitsluit, zoals drank en wapens.

Ook Jochen Harkema, die bij het investment office van ING als analist duurzaamheid actief is, stelt dat de verduurzaming van het beleggingsbeleid ook doorwerkt naar de fondsmanagers. 'We vragen dan of ze bij voorbeeld actief zijn in palmolie en of wij dat als bank wel moeten willen.'

Steeds directer

Rouschop zegt dat ABN Amro steeds directer met bedrijven praat om druk uit te oefenen op het beleid. Uitsluiten vindt zij voor largecaps geen oplossing. 'Als je aan tafel zit met de top van het bedrijf dan kun je de meeste invloed op hun beleid uitoefenen.'

Harkema wijst er overigens op dat ING vorig jaar wel oliebedrijven uit de portefeuille heeft gehaald en alternatieve energie toegevoegd. Dat werd volgens hem vooral ingegeven door het feit dat het rendement beter was.

Op de vraag uit de zaal of duurzaam beleggen nu gewoon 'hip' is en weer overwaait, antwoordt Rouschop: 'Nee, dat denk ik niet. Duurzaamheid is over tien jaar de norm'. Harkema is het daar mee eens: 'Alle fondshuizen zijn het in hun beleid aan het integreren. Het zal mainstream worden.'   

Lees meer over de masterclass: 

Meer artikelen over duurzaamheid vindt u in Fondsnieuws' Dossier duurzaam beleggen.