'Mifid II-regels voor research veranderen het landschap'


Mifid II schrijft voor dat brokers de vergoedingen die zij rekenen voor transacties en die voor research van elkaar moeten loskoppelen. Dit is van grote invloed op de markt en de spelers aan zowel de ‘sell side’ als de ‘buy side’, schrijft FN Kennisexpert Iris van de Looij.
Iris van de Looij

'Een gemiddelde transactie bij een broker kost vandaag de dag ongeveer vijftien basispunten. Daarvan betaal je er waarschijnlijk zeven voor de werkelijke transactie. De overige acht zijn voor de research die je van deze broker ontvangt.

Dit is een model dat al jaren bestaat, maar waar met invoering van Mifid II een einde aan komt. De loskoppeling van deze vergoedingen is van grote invloed op de markt en de spelers aan zowel de ‘sell side’ als de ‘buy side’.

Met het in werking treden van Mifid II wordt dus naar dit verluidt de kwaliteit, onafhankelijkheid en opjectiviteit van het research report aanzienlijk verbetert (sell side analogie Mifid II) en daarnaast ontstaan er nieuwe innovatieve organisatieontwikkelingen in het sector ( by side analogie Mifid II)
hosseiniank@yah...