Morningstar: Forse stijging beheerd vermogen ETFs


Europese beleggers hebben in de eerste helft van dit jaar fors meer belegd in indexproducten. Morningstar schat dat de instroom in de sector meer dan verdubbeld is ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het onderzoeksbureau en datalevernacier van de beleggingsfondsensector schat dat in de eerste zes maanden van 2014 22,9 miljard euro naar de de markt voor ETFs en aanverwante producten vloeide. Dit is meer dan het dubbele van de instroom die in dezelfde periode van 2013 werd genoteerd.

Precies, zelfs menig bank en vermogensbeheerder is nu overtuigd van de volstrekte zinloosheid om te proberen de markt te verslaan. Iedere instelling of adviseur die probeert beleggingsillusies in stand te houden voert een heus achterhoede gevecht en behoort bij de groep van 50% die volgens KMPG over ruim 10 jaar niet meer bestaat. Het wordt dus tijd om te erkennen dat je in zekere zin een beperkte toegevoegde waarde hebt maar in mijn ogen nog altijd voldoende om de 'niet-wetenden' te helpen om tot verantwoorde beslissingen te komen. Kom op mensen, niet bang zijn en durft te vertrouwen op dat deel wat wel voor advies overblijft. De eerste die dit inzien zullen overleven, de rest legt helaas het loodje. Peter van der Slikke, oprichter en directeur iBeleggen en topcapital plus lid en sympathisant van de VEOV, KiFiD, BrightNL.com
petervanderslik...