Nieuwe FN/Institutioneel: stewardship is uitdaging


Pensioenfondsen zoeken nog naar de vorm waarin ze hun invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin ze beleggen. Het 'stewardship' waarin ze dat bepalen hoeft niet per se door de fiduciair beheerder te worden uitgevoerd, maar veel pensioenfondsen kiezen daar wel voor.
FN/institutioneel

Dat blijkt uit onderzoek van FN/Institutioneel, een voor de zomer gelanceerde krant waarin Fondsnieuws nadrukkelijker onder de aandacht wil brengen dat zij van oudsher al veel aandacht heeft voor de institutionele markt. Maar nu de top van de wholesalemarkt en de institutionele markt steeds meer naar elkaar toegroeien en tot één integrale, op maatwerk gerichte markt wordt, neemt het momentum sterk toe - ook voor de focus van de redactie van Fondsnieuws. 

In het coverartikel spreekt Danielle Melis, bestuurslid bij Algemeen Pensioenfonds Stap en senior fellow bij het International Center for Financial Law & Governance van de Erasmus School of Law, over de issues die in de bestuurskamers naar aanleiding van het stewardshipbeleid spelen. 

Een goede samenwerking met een fiduciair manager is niet alleen essentieel hiervoor, deze staat ook centraal in de nieuwe leergang van de opleiding Certified Pensioenexecutive aan de Erasmus Universiteit. Recent studeerde de eerste lichting bestuurders af van de leergang Vermogensbeheer. Geraldine Leegwater, wetenschappelijk directeur van de opleiding bij de Erasmus Universiteit, licht de leergang toe.

Eén van de deelnemers aan de opleding was Fokko Covers, voorzitter van de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfondsen Tandartsen en Tandarts-specialisten. Volgens Covers is het belangrijk dat besturen zich ervan bewust zijn dat het belangrijk is te checken of een beleggingsmandaat ook echt doet wat je ervan verwacht. Hij vertelt in deze editie van FN/Institutioneel hoe de opleiding hem hiervoor de aanvullende kennis en tools geven om dit te doen. 

Kennis van onderliggende beleggingen valt hier ook onder en vooral als het complexe categorieen betreft. Private debt is hier een voorbeeld van en volgens Niels Bodenheim, senior director private markets bij bFinance, gaat dit nog niet altijd goed. Een van zijn kritiekpunten is dat beleggers zich op de verkeerde risico-indicatoren richten. 

Pensioenakkoord 

In FN/Institutioneel gaat Jacqueline Lommen, pensioenstrateeg bij State Street Global Advisors, in op het nieuwe Pensioenakkoord. Lommen is een uitgesproken voorstander van een verdere personalisering van het pensioen. Zij waarschuwt er echter ook voor dat een persoonlijker pensioen vraagt om persoonlijk pensioenadvies. Hier dreigt in haar optiek in de markt een vacuüm te onstaan. 

Verder in deze editie onder ander een anayse van de portefeuille van Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de stelling die deze keer in het teken staat van de rol van investment consultants. Daarnaast een gastcolumn van Roelof Salomons, hoofdstrateeg bij Kempen, en een opiniestuk van Martin ten Cate, de zelfbenoemde pensioenfilosoof over zijn nieuwe boek Waar blijft mijn pensioen?

Achtergrond FN/Institutioneel

Fondsnieuws Institutioneel wordt toegezonden aan meer dan 1.000 pensioenfondsbestuurders, fiduciair managers en consultants. In het uitgeefbeleid van Fondsnieuws is institutioneel één van de doelgroepen, naast banken en verzekeraars, asset managers en onafhankelijke vermogensbeheerders en family offices.  

Fondsnieuws Institutioneel verschijnt dit jaar nog 2 keer. Als u pensioenfondsbestuurder of institutionele belegger bent, dan kunt u deze edities kosteloos ontvangen door u in te schrijven via deze link.