Obligatiegoeroe: Schuld overheid VS is 'complete horror'


De lichten voor de Amerikaanse high yield markt staan op oranje. 'Het signaal kan als "verkeerd positief" worden opgevat, maar er is iets aan de hand dat we zeer scherp moeten volgen.'
Jeffrey Gundlach

Dat heeft de Amerikaanse obligatiegoeroe Jeffrey Gundlach vorige week gezegd. Gundlach voert als CEO én CIO het obligatiehuis DoubleLine Capital aan, dat 121 miljard dollar onder beheer heeft.

Hij zegt dat de huidige mentaliteit op de markten van "koop de dip" hem herinnerde aan de situatie waarvan in de creditmarkt sprake was in 2007, in aanloop naar de kredietcrisis van 2008.

'Dat kan potentieel nu ook, omdat afgelopen december de paniek een "kooppaniek" was en niet een "verkooppaniek", waardoor je de VIX-index niet naar een top zag gaan zoals bij echte paniek het geval is. Dan moet de VIX-index boven de 40 punten komen, maar dat is nooit het geval geweest.' 

De VIX-index, ook wel de angst-index genoemd, bleef in december rond de 20,50 punten hangen. Aanleiding voor het uitblijven van hogere volatiliteit was de mededeling van Fed-president Jerome Powell dat de centrale bank bereid is de afbouw van de balans van de Fed te temperen als de markt daar om vraagt.

Gundlach spreekt in dat geval van de "Powell Put": de president van de Fed is bereid een optiecontract te implementeren om te voorkomen dat aandelen te sterk kunnen dalen. Zo voegde Powell eraan toe dat de centrale bank bereid is rustig om te gaan met het monetaire beleid om te zien hoe de economie zich ontwikkelt. 

Op vrijdag 3 januari steeg de S&P met 3,3 procent, omdat er sprake was van gunstige arbeidsmarktcijfers en van kalmerende woorden van Powell. Vorige week maandag zette de koersstijging door.

Maar Gundlach zegt dat dit herstel niet kan verhullen dat er sprake is van het opblazen van de schuld van de federale overheid, wat hij als een 'completely horrific situation' betitelt. Hij zegt dat de schuldexplosie, die (opnieuw) is aangewakkerd door president Trump met zijn stimuleringsbeleid, voor een omslagpunt kan zorgen die maakt dat de VS in een alsmaar grotere schuldenspiraal belandt. 

Op 11 december verklaarde de obligatiegoeroe dat de S&P terug zou vallen onder het niveau van februari 2018 en dat de dollar zou dalen. Beide voorspellingen kwamen uit. 

Jeffrey Gundlach is behalve CEO én CIO van DoubleLine Capital ook beheerder van het DoubleLine Total Return Bond Fund, dat het in 2018 beter deed dan 97 procent van de peers.