Opinie: ECB onteigent Nederland zijn spaarvermogen


Eind oktober gaat centrale bankpresident Mario Draghi weg, maar het monetaire schrikbewind van de ECB blijft. Dat duurt nu al acht jaar en heeft de eurozone in een imaginaire wereld gestort. Niets is daarin meer wat het lijkt.
ECB-president Mario Draghi (op archiefbeeld)

Dat schrijft Cees van Lotringen, hoofdredacteur van Fondsnieuws, in een ingezonden opiniestuk in NRC Handelsblad vandaag.

Van Lotringen stelt dat de ECB onder de in 2011 aangetreden Draghi een beleid heeft ingezet dat gericht was op het bijdragen aan de macro-economische stabiliteit, maar dat zij zich nu schuldig maakt aan rentemanipulatie met toenemende inkomens- en vermogensongelijkheid tot gevolg.

Op 12 september komt het bestuur van de ECB bijeen om te bespreken of de herfinancieringsrente moet worden verlaagd van nul procent naar (waarschijnlijk) minus 0,2 procent. 

Verliezer van een dergelijke voortgaande renteverlagingen is volgens van Lotringen onder meer Nederland, dat door rentemanipulatie op een verkapte wijze wordt onteigend van zijn hoge spaar- en pensioenvermogen. Winnaar zijn daarentegen regeringsleiders van eurolanden die zachte heelmeesters zijn en stinkende wonden maken, doordat ze noodzakelijke structuurveranderingen voor zich uit schuiven, aldus van Lotringen.

Door het ECB-beleid van negatieve rentes krijgen deze landen zelfs een heus verdienmodel in de schoot geworpen: institutionele beleggers moeten namlijk geld toe betalen om het schuldpapier van eurolanden in hun portefeuille op te nemen, oordeelt van Lotringen in zijn hier te lezen opiniestuk.