'Opwaarts potentieel bedrijfsobligaties is weg'


Kredietwaardige bedrijfsobligaties hebben met dank aan de centrale banken een mooie rit gemaakt. Maar het opwaartse potentieel is weg, tenzij beleggers meer risico nemen.
ECB-president Mario Draghi

De beleggershonger naar bedrijfsobligaties lijkt niet te stillen. Zo stond de Barclays Global Aggregate Corporate Index, wereldwijde bedrijfsobligaties van solide geachte ‘investment grade’ debiteuren, halverwege dit jaar al weer op een totaalrendement van 9 procent.

Volgens Martijn Hesterman, lead portfolio manager credits van Achmea Investment Management, zijn de goede prestaties vooral te danken aan het ruime monetaire beleid van de centrale banken. 

Behalve staatsobligaties koopt de Europese Centrale Bank (ECB) sinds begin juni ook bedrijfsobligaties op. ‘Een dergelijke grote koper drijft de obligatiekoersen omhoog en daarmee de rente omlaag’, zegt Hesterman.

Met als gevolg dat het effectieve rendement (‘yield’) op de iBoxx corporates index, een benchmark voor de euro investment grade bedrijfsobligatiemarkt, inmiddels is gezakt naar een historisch dieptepunt van circa 0,68 procent.