Ortec Finance: Liquiditeit ETF's kan hoge prijs hebben


'ETF's bieden beleggers liquide en kostenefficiënte exposure naar belangrijke benchmarks. Deze liquiditeit kan ten tijde van marktpaniek echter een zeer hoge prijs met zich meebrengen waar beleggers zich bewust van moeten zijn.'
Martin van der Schans, Ortec Finance

Dit schrijven Martin van der Schans, Patrick Tuijp (bovenste foto) en Paul van 't Zelfde van Ortec Finance, bekend om zijn risicomanagement-oplossingen, in antwoord op de vraag van Fondsnieuws hoe zij het risico van ETF's wegen. Dit naar aanleiding van de stelling van chief investment officer Hans Betlem van IBS Capital Management dat het gebruik van ETF's is doorgeschoten. Volgens hem brengt de snelle opmars van deze producten een aantal problemen met zich mee te beginnen met een liquiditeitsprobleem. 

Doordat de omloopsnelheid van ETF's soms veel groter is dan die van de onderliggende stukken, kunnen trackers in tijden van stress koersbewegingen versterken, stelt Betlem.

Hoge prijs

Volgens Ortec is de brede impact van ETF's op de onderliggende markten nog onvoldoende onderzocht om er definitieve conclusies aan te verbinden, maar is het inderdaad wel zaak dat beleggers zich bewust zijn van het feit dat de door ETF's geboden liquiditeit ten tijde van paniek op de markt een hoge prijs kan hebben.