'Particuliere belegger wil impact investor zijn'


Dat in iedere crisis een kans steekt, bewijst 'impact investing'. Het onbezonnen beleid dat talrijke financiële instellingen met het geld van hun klanten in aanloop naar de kredietcrisis hebben gevoerd, heeft het bewustzijn (van de waarde) van geld in de publieke opinie drastisch verhoogd.
Anne Mieke van der Werf tijdens masterclass duurzaam beleggen

Triodos Bank kwam vorig jaar in het rapport 'Impact Investing for everyone: a blueprint for retail impact investing’ tot de conclusie dat er een toenemende vraag is onder particuliere beleggers naar impact investing, een vorm van sociaal verantwoord beleggen waarmee een verbinding kan worden gelegd tussen beleggers en duurzame ondernemers in de reële economie.

Triodos Investment Management, de assetmanagementtak van de bank, probeert die missie in zijn beleggingsbeleid letterlijk handen en voeten te geven, zo maakt Anne Mieke van der Werf duidelijk. Zij spreekt van 'Positive change + financial return = impact!'

Van der Werf is director energy & climate van Triodos Investment Management. Via een aantal fondsen kunnen particuliere beleggers in individuele duurzame projecten investeren.

Van der Werf noemt het windmolenpark Westermeerwind dat 144 megawatt aan CO2-neutrale energie oplevert. Andere voorbeelden zijn Klimaatgarant, een project waarin 600 energieneutrale huizen zijn gebouwd en Silvius Sun, 19 zonne-energieprojecten in België. Van der Werf vat deze projecten samen onder het respectievelijke kopje 'increase', 'Reduce' en 'Improve'.

Volgens haar kan met windparken op zonnige dagen met een gemiddelde windkracht windenergie worden gecreëerd die in de buurt komt van pariteit.

Triodos Investment Management probeert bij te dragen aan lagere CO2-uitstoot met fondsen als Triodos Groenfonds en het Triodos Renewables Europe Fund. Het eerste fonds heeft in de afgelopen tien jaar een totaalrendement (inclusief fiscale aftrek) behaald van 5 procent per jaar, terwijl het laatste fonds over de afgelopen vijf jaar uitkomt op 1,1 procent (berekend op basis van net asset value). 

Lees ook: 'Over tien jaar is duurzaam beleggen de norm' en 'Duurzaam voedselbedrijf geeft superieure return'

Meer artikelen over duurzaamheid vindt u in Fondsnieuws' Dossier duurzaam beleggen.