'Pensioenbelegger kan best groter in AEX beleggen'


Vanuit diversificatie-oogpunt kunnen Nederlandse pensioenbeleggers best grotere belangen nemen in AEX-bedrijven. In geen enkel ander land volgen beleggers zo slaafs de portefeuilletheorie als in Nederland.
Dirk Schoenmaker, Erasmus Universiteit

Dat concluderen Dirk Schoenmaker en Giovanni Carfi van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit op basis van onderzoek naar de geografische segmentatie van Nederlandse AEX-bedrijven en de belangen van institutionele beleggers in die bedrijven. 

Nederlandse institutionele beleggen hebben een overdreven diversificatie-drang, stelt hoogleraar Schoenmaker in een telefonische toelichting. Ze hebben een grote hoeveelheid aandelen in portefeuille en alloceren slechts een klein deel naar Nederlandse bedrijven. Van de totale hoeveelheid beleggingen in Nederlandse bedrijven, komt slechts 1,4 procent uit de zak van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars. 

Schoenmaker: ‘Natuurlijk, iedere belegger is voorzichtig met intern beleggen, maar 1,4 procent is wel héél extreem. Het belang van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars in Nederlandse AEX-bedrijven samen, is net zo groot als het belang van bijvoorbeeld Vanguard alleen.’

Altice en Galapagos

Volgens hem is het helemaal niet nodig dat Nederlandse institutionele beleggers met zo’n grote boog om bedrijven uit eigen land heen lopen, en wel omdat deze bedrijven gemiddeld slechts 10 procent van hun omzet uit eigen land halen. Gemiddeld 30 procent komt uit de rest van Europa, 60 procent uit de rest van de wereld. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen: Altice en Galapagos halen bijvoorbeeld nul omzet uit Nederland, terwijl dat voor KPN, ABN Amro en ASR meer dan 75 procent is. 

Maar zouden Nederlandse institutionele beleggers AEX-breed meer beleggen in Nederlandse bedrijven, dan hoeven ze op basis van het onderzoek niet bang te zijn voor een te grote exposure naar de Nederlandse economie. Bovendien is de diversificatie van een portefeuille volgens eerder onderzoek al groot genoeg als er honderd tot tweehonderd aandelen uit verschillende regio’s en sectoren in portefeuille zitten. ‘Voordelen van een hoeveelheid daarboven, zijn gering’, aldus Schoenmaker. 

Duurzaamheid

Een vernieuwde aanpak van de portefeuilletheorie zou pensioenfondsen en verzekeraars volgens hem daarnaast kunnen helpen in hun zoektocht naar een meer duurzame invulling van hun beleggingsbeleid in binnen- en buitenland. 

Schoenmaker: ‘Als “thuisbelegger” ben je succesvoller in het uitvoeren van engagement, concludeerde de Londen Business School eerder. Een groter belang in Nederlandse bedrijven, kan institutionele beleggers qua duurzaamheid dus meer op de kaart zetten.’

Dirk Schoenmaker is één van de sprekers op het Fondsevent van 30 september. Hij zal spreken over 'integrale waarde' van beursgenoteerde bedrijven.