PFZW: Bonus-malusregeling voor asset managers


Vermogensbeheerders die een bonus krijgen als ze een goed rendement leveren, moeten andersom ook gestraft worden als het slecht gaat.

Dat wil het op een na grootste pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) gaan afdwingen in contracten met externe beleggers.

Er is inderdaad sprake van een onevenwichtige situatie. In mijn boek Ontmaskerd schreef ik het al en later op andere plaatsen idem, dat veel vermogensbeheerders wel de lusten van een performance willen hebben maar niet de tegenhanger daarvan willen dragen. Als je dan al van mening bent dat je een performance fee toekomt wees dan ook zo flink om een underperformance fee aan te bieden. Pensioenfondsdirecteur van Zorg en Welzijn, de heer P. Borgdorff, gooit gelukkig nu de knuppel in het hoenderhok. Het zou een goede zaak zijn als ook op dit vlak - eerder sneuvelde al de onverdiende retourprovisie - de overheid korte metten maakt de huidige gang van zaken en desnoods met wetgeving het evenwicht op dit vlak herstelt. Op dit moment worden er honderden miljoenen onverdiend door banken en vermogensbeheerders geïncasseerd. Met de extra verdiensten kunnen zij vervolgens grote reclamecampagnes financieren waardoor zij de eerlijke, transparante, klantgerichte en doorgaans kleinere vermogensbeheerder succesvol weten te 'overtroeven'. Geld creëert macht en macht corrumpeert, maar eerlijk duurt het langst. Peter van der Slikke, directeur topcapital en iBeleggen
petervanderslik...
De functie van een malus is om onverantwoorde risico's tegen te gaan. De malus zou zodanig vormgegeven moeten worden dat beperkt under-performen niet tot een malus leidt, maar je daarna vrij snel in een gebied komt met een steeds stijgende malus.
thijsdejong2@zi... (niet gecontroleerd)