Podcast Fidelity-strateeg: dit is een extreem experiment


'De koersrally van 2020 lijkt sterk op die van 2009, toen na een sterk herstel de beurs in juni van dat jaar met 9 procent terugviel, wat een daling was van 25 procent ten opzichte van de rally tot dan toe. Voor mijn gevoel wordt dit een langere correctie, die minder snel naar beneden komt dan dat deze naar boven ging.'
Jurrien Timmer, Fidelity

Aan het woord is Jurrien Timmer, een Nederlander die global macro strateeg is bij Fidelity Investments, en regelmatig te zien is op Amerikaanse financiële media als Bloomberg en CNBC.

Timmer, die technische en fundamentele analyse combineert met veel historische kennis van de markten, stelt dat de zogenoemde Elliott waves bij de top van de 4e golf (van de vijf) zijn aangekomen, dat wil zeggen rond de 2950 punten. Dat is het 200 daags gemiddelde van de S&P 500, wat volgens hem een punt van steun biedt. Na die tussentijdse correctie zette de S&P in 2009 een langjarige bullmarkt in. 

Timmer sprak in het kader van de podcast-serie 'This Time is Really Different' met Fondsnieuws-hoofdredacteur Cees van Lotringen, waarin ondermeer naar verschillen en overeenkomsten in de crises van 2008 en 2020 wordt gezocht.

Op de vraag of de Elliott waves nog wel opportuun zijn, nu de Amerikaanse Federal Reserve zo'n dominante marktspeler is geworden, antwoordt de Nederlander die nooit in Nederland gewoond heeft: 'Ja, het beleid van de Fed is beide. Het is goed en het is aanvechbaar. Maar als de wereld in brand staat, dan is het moeilijk real time te antwoorden.' 

 

Timmer vindt dat het snelle ingrijpen van de Federal Reserve dit keer zijn vruchten heeft afgeworpen. Obligaties zijn open voor business, de liquiditeit is goed, de prijzen ook. De reactie was nu veel sneller en groter dan in 2008 en dat is volgens hem één van de redenen voor de bodem die op 23 maart is gelegd, zegt de global macro strateeg. 'Maar het is waar: de "moral hazard" zullen we pas over een aantal jaren zien. Dat goud ook zo sterk in waarde is toegenomen, vanwege de negatieve reële rente, zegt iets over de niet-beoogde consequenties.'

Nu de schuldniveaus wereldwijd oplopen, grijpen centrale banken - relatief kort na 2008 - opnieuw naar het instrumentarium van monetaire financiering, lage rente en yield curve controle. Zowel in de VS, Europa, China als in Japan zijn de totale schulden 3,5 keer het bbp.

'We zitten allemaal in dezelfde boot. Hoe meer schuld, hoe minder effectief het is om groei te genereren.' Timmer voegt eraan toe dat de Fed in 2015 heeft geprobeerd tot normalisering van haar beleid te komen. 'Maar in minder dan twee maanden zaten we in een nieuw extreem experiment. Dat is geen goed verhaal. Dit is een experiment waarvan we niet weten wat het einde is.' 

Asset allocatie 

In het interview gaat Timmer in op de vraag naar de asset allocatie die bij de huidige onzekerheid past. Hij zegt dat hij twee lange termijnvragen van belang vindt: de eerste is inflatie versus deflatie. Hij sluit daarbij oplopende inflatie niet uit, zeker niet als er een proces van deglobalisering op gang komt.

Daarnaast volgt hij sterk de discussie rond de strijd tussen kapitaal versus arbeid. In de VS zijn aandeelhouders voor bedrijven belangrijker dan de werknemers, zegt hij. Als er bij de presidentsverkiezingen van november een machtswisseling in Washington komt, zou dat kunnen veranderen, met grote gevolgen voor de pay out van dividend en de buy backs, die tezamen verklaren waarom de koers/winstverhouding van 20 in de VS fors hoger is dan in bij voorbeeld die in Japan (p/e van 14).

'En als  de inflatie omhoog gaat, dan verdien je vrijwel niks meer op obligaties. In dat geval werkt de 60/40 portefeuille niet goed meer en moet je voor je diversificatie naar cash of grondstoffen uitwijken', aldus Timmer, die 35 jaar in de beleggingswereld actief is, waarvan 10 jaar voor ABN Amro Securities en 25 jaar voor Fidelity. Hij bedient met zijn team 33 miljoen klanten die goed zijn voor 650 miljard dollar aan beheerd vermogen. 

Overige gesprekken

Eerdere gesprekken in het kader van de podcast-serie "This Time is Really Different" waren met Jaap van DuijnLars DijkstraBart le BlancEdin MujagicGerard MoermanLex HoogduinLeen MeijaardWilse Graveland en Bernard ter Haar. Ook te beluisteren via Spotify en Apple Podcast.