Podcast Leen Meijaard: Ik zou nu niet in ETF's stappen


'Indexfondsen en ETF's zijn enorm gegroeid. Dat was vooral in de opgaande markten. Als je de beta wilt kopen, dan is dat de makkelijke en goedkope manier om exposure te krijgen. Maar als je naar de markt van nu kijkt, dan zou ik geen trackers kopen, omdat je tweederde niet wilt hebben als de beurs omlaag gaat.'
Leen Meijaard (afscheid BlackRock 2017)

Dat zegt Leen Meijaard, de huidige president-commissaris van Achmea Investment Management en de voormalige managing director van BlackRock Benelux, in een gesprek met Fondsnieuws-hoofdredacteur Cees van Lotringen. Dat gesprek vond plaats in het kader van de podcast-serie "This Time is Really Different".

Die interviews gaan over de crisis van 2008 en 2020 en de nieuwe werkelijkheid waarmee beleggers worden geconfronteerd. Zijn opmerking is saillant, omdat BlackRock met dochterbedrijf iShares de grootste ETF-aanbieder ter wereld is en Meijaard indertijd bij BlackRock ook sterk heeft bijgedragen aan het commerciële succes van iShares in EMEA.

 

Meijaard voegt eraan toe dat hij zijn twijfels heeft over het feit dat de Federal Reserve in de Amerikaanse markt investment grade papier opkoopt. Het zegt dat beleid te begrijpen, maar vindt dat de goede zo onder de slechte te lijden hebben. 

Tegelijkertijd zegt hij dat volgens hem de huidige koersniveaus op de markten een realistische weerspiegeling zijn van hoe de markten naar de actualiteit, met zijn virus en lockdown, kijken. 

'Pensioenstelsel onhoudbaar'

'Ik hoor veel mensen zeggen dat de beurs met nog eens 30 procent omlaag moet, maar ik sprak Hans Betlem (chief investment officer IBS Capital) recent in een call. Hij zei dat een dergelijke daling wiskundig bijna niet kan, want de zes grootste aandelen zijn goed voor bijna 25 procent van de marktkapitalisatie van de S&P. Al die aandelen zijn coronaproof en als je dan healthcare en nog andere coronaproof-bedrijven er bij optelt dan zit je al bijna op 50 procent. Dan moet de rest bijna naar nul procent waarde gaan voor een dergelijke crash.' 

In het gesprek gaat Meijaard ook in op de pensioenfondsensector, die zwaar te lijden heeft van enerzijds de extreem lage rente en anderzijds van een overheidsbeleid dat dientengevolge achter de feiten aanloopt. 'Ik denk dat we al langer zitten met een pensioenstelsel dat niet meer houdbaar is', zegt Meijaard. Hij verwacht dat de huidige crisis ten gevolge van een pandemie de overgang naar een nieuw pensioenstelsel uiteindelijk zal versnellen. 

Van 80 mln naar 250 mrd

Leen Meijaard was van 2002 tot 2017 in diverse managementfuncties actief voor BlackRock. In het gesprek vertelt hij dat toen hij in 2002 met Martijn Hoogendijk bij het later door BlackRock overgenomen Merrill Lynch startte, men 80 miljoen euro onder beheer had en een dozijn mensen in dienst. 

Toen hij er in 2017 afscheid nam, was het beheerde vermogen in Nederland toegenomen tot meer dan 250 miljard euro, waarmee het na APG en PGGM de grootste pensioenbelegger van het land is geworden. Meijaard legt in het gesprek uit wat volgens hem het geheim van de smid was.

Tegenwoordig is hij als bestuurder behalve werkzaam in het vermogensbeheer ook actief in de culturele sector en in de voetbalwereld, waar hij president-commissaris van Ajax Amsterdam is. 

Eerdere gesprekken in het kader van de podcast-serie "This Time is Really Different" waren met Jaap van DuijnLars DijkstraBart le BlancEdin MujagicGerard Moerman en Lex Hoogduin. Ook te beluisteren via Spotify en Apple.