Podcast-serie Expeditie Toekomst: 'wij willen actie nu!'


'Beleggers zijn veel te langzaam. Hun snelheid van aanpassing is niet hoog genoeg. Er moet actie plaatsvinden. Juist wij jongeren zien de urgentie wel, en dat komt, omdat wij wél naar de lange termijn kijken. Wij willen actie nu, want anders is er straks geen leefbare wereld meer. Beleggers zijn vooral met nu bezig, en onvoldoende met hun verantwoordelijkheden voor de verre toekomst.'
Nikki Trip, Expeditie Toekomst

Dat zegt Nikki Trip (foto), masters student Global Business & Sustainabilty aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en initiatiefnemer van Aandeelhouders voor de Toekomst. Zij zwengelde deze zomer in De Volkskrant een discussie aan over het beleggingsbeleid van Nederlands' grootste pensioenfonds ABP, dat zijdelings ook ging over de dubbele pet die voormalig staatssecretaris Menno Snel in de beleggingscommissie van ABP op zou hebben vanwege strijdige nevenactiviteiten. 

In reactie op het protest van deelnemers van het pensioenfonds en van jongeren, paste ABP het bestuur aan en moest Menno Snel het veld ruimen. 

Fondsnieuws heeft vanuit het idee om het (dreigende) generatieconflict bespreekbaar te maken tussen jongeren en ouderen Nikki Trip uitgenodigd voor een reis die zij de komende periode gaat maken. Zij zal in dat kader met gasten spreken over thema's als duurzaamheid versus financieel rendement, toekomstbestendig besturen en nieuwe wetgeving zoals het pensioencontract en de EU Taxonomie.

 

Het wordt een podcast-serie, getiteld "Expeditie Toekomst", waarin Nikki Trip gesprekken aangaat met allerlei mensen in de wereld van asset managers en asset owners, en met jonge mensen die op de barricaden zijn geklommen, om te discussiëren over de vraag hoe de toekomst eruit ziet en hoe alle stakeholders een goede bijdrage kunnen leveren aan het voorbestaan van moeder Aarde. 

De podcast-serie "Expeditie Toekomst" trapt komende vrijdag af met Willem Schramade, oprichter van Sustainable Finance Factory en columnist van Fondsnieuws. Eerder in zijn loopbaan werkte hij voor Robeco en NN Investment Partners en was hij schrijver van het boek "Duurzaam kapitalisme". 

De podcast wordt om de twee weken online gezet en zal behalve op Fondsnieuws ook te beluisteren zijn op Spotify en Apple Podcast. Op korte termijn zijn gesprekken voorzien met Mildred Hofkes van Bureau Hofkes Stakeholder Research & Management en Xander Urbach, die actief is als senior project manager responsible investment bij VBDO. 

Trip was eerder voorzitter van Studenten voor Morgen en richtte Aandeelhouders van de Toekomst op. Op dit moment is zij actief bij Commissie 2100 van de Impact Economy Foundation en aangesloten bij diverse denktanks.