Sectoranalyse: Afgestrafte biotech weer koopwaardig?


Biotechnologie - jarenlang de "love baby" van beleggers-die-durven - is dit jaar slecht begonnen: de sector heeft meer dan een kwart van zijn waarde verloren. Analisten stellen op basis van historische data dat de sector nu echter weer koopwaardig kan zijn.
Rudi Van der Eynde, Candriam

Eind vorig jaar publiceerde Fondsnieuws nog een overzicht van sectoren met het hoogste rendement. Op de eerste plaats prijkte biotechnologie met meer dan 15 procent rendement in 2015 en een driejaars geannualiseerd rendement van 36,64 procent. Daarmee liet het gezondheidszorg en communicatie ruim achter zich.

Maar dit jaar wordt biotech hard afgestraft. De iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) - de grootste tracker die deze markt volgt - is year to date met meer dan 23 procent gedaald.

Op 11 februari werd het tussentijdse dieptepunt bereikt met een verlies van meer dan 27 procent. Dat juist op deze dag een bodem zou kunnen zijn gelegd, verbaast sectorspecialisten niet: op 11 september werd de bodem van het 200-daags gemiddelde aangetikt en dat wordt op basis van historische data doorgaans door beleggers als een instapmoment opgevat. Het was voor het laatst in 2011 dat dit punt werd bereikt.