'Soft' Fed-beleid drukt dollar, maar steunt Dow Jones


De daling van de dollar tegenover vrijwel alle belangrijke valuta in de wereld houdt aan. Deze ontwikkeling verrast beleggers: de door de Federal Reserve woensdag nog bevestigde renteverhogingen zouden de dollarkoers moeten stimuleren, maar het tegendeel is het geval.
Dollar tegenover belangrijkste valuta

Markten vonden de persconferentie van Fed-president Janet Yellen teleurstellend. Ze bevestigde dat niet van vier rentestappen sprake zal zijn, zoals eerder aangekondigd, maar waarschijnlijk van twee. De markten vrezen dat 'de Amerikaanse centrale bank daarmee 'behind the curve' komt. Dat risico heeft Yellen ook zelf  aangestipt bij haar persconferentie van woensdag.

De terughoudendheid van de Fed ten aanzien van een verkrappend beleid heeft ook voordelen: de Amerikaanse aandelenmarkt heeft de verliezen van begin dit jaar helemaal weggewerkt en staat op een year to date van 0,90 procent. Vooral grote bluechips in de Dow Jones Average, zoals Coca Cola en General Electric trekken sterke aan. Een zwakkere dollar stimuleert hun exportpositie.