'S&P zal 75% dalen ten opzichte van recente piek'


De bodem die de Amerikaanse aandelenmarkten in maart 2009 aantikten, zal niet de uiteindelijk bodem blijken te zijn van een ‘bear-markt’. ‘Als ik gelijk heb, betekent dit dat de S&P kan dalen tot 550 punten, wat 75 procent beneden de recente piek van 2100 is.’
Handelsvloer Wall Street

Dat schrijft de beleggingsstrateeg van Société Générale, Albert Edwards, vandaag in een rapport dat een toevoeging is op de bijzonder negatieve voorspellingen die de bank dinsdag in Londen deed.

Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse ‘bear-event of the year’ dat de Franse bank in de City houdt en waar menige professionele belegger zijn agenda voor vrijmaakt, zo schrijft FD-correspondent Mathijs Schiffers vandaag op de site van de krant.

Bijna 1.000 professionals geven acte de présence in de conferentiezaal van het Marriott hotel in de ‘private-equitywijk’ Mayfair. Het leidende thema ‘central bankers delaying the inevitable no longer’. Wat onvermijdelijk is, is het verhogen van de rente - zoals de Fed onlangs heeft gedaan, aldus Edwards.

De strateeg wijst de centrale bankiers met hun ruimhartige monetaire beleid als schuldige aan. Hij verwijdt ze 'hoogmoed' en 'gebrek aan inzicht'. Hierdoor is sprake van een kredietexplosie, met bedrijven die met geleend geld eigen aandelen hebben ingekocht. Hierdoor zijn de koersen kunstmatig opgeblazen.

Hoe gevaarlijk dat is, legde zijn collega bij de bank Andrew Lapthorne volgens correspondent Schiffers uit. ‘De nettoschuld van Amerikaanse bedrijven is sinds 2009 met 1000 miljard dollar omhoog gegaan. Dit terwijl de ebitda (operationele winst, red.) nergens heen gaat. In mijn ogen leidt kwantitatieve verruiming niet alleen tot een faillissement van de opkomende markten, maar ook van Amerikaanse bedrijven.’

Niet China, maar de VS is het grote risico van de markten. De inkomstenprognoses zijn fors zijn bijgesteld, terwijl bedrijven meer uitgeven dan dat zij verdienen. Lapthorne ziet het risico van financiële trucs en winstmanipulatie’ door bedrijven.

Edwards voorspelt een aandelencrash, die catastrofaal zal zijn voor de Amerikaanse economie en er toe zal leiden dat de Fed 'zwaar negatieve rentes' zal gaan inzetten.

Advies van Lapthorne en Edwards: niets doen. Pik geen afgestrafte aandelen op. ‘We hebben zo een ongelooflijke stijging van waarderingen gezien dat het nog wel even duurt voordat dingen weer goedkoop worden.'

Dinsdag kwam RBS tot een vergelijkbare waarschuwing. Rentestrateeg Andrew Roberts: 'Verkoop alles maar, de wereld zit in diepe problemen.' Vorige week kwam ook obligatiebelegger Bill Gross met een dergelijke waarschuwing. Hij zei dat de VS feitelijk failliet is, maar dat niemand het wil weten.;

Meer achtergronden op Fondsnieuws: