Specialisten grootbanken oneens over VS in de portfolio


Een recessie wordt in 2020 niet verwacht, of hooguit een 'milde' aan het einde van het jaar - dat is de consensus tussen de beleggingsstrategen van de grootbanken. De uiteenlopende visies richten zich op de VS. De een is overwogen naar deze aandelenmarkt, de ander juist niet.
Investment Outlook 2020

De verschillende visies worden duidelijk bij de voorbereiding door de Fondsnieuws-redactie van de Investment Outlook, die zij voor donderdag 28 november organiseert in Hotel Arena in Amsterdam. Hiervoor hebben zich inmiddels meer dan 160 private bankers, vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs en asset allocatiespecialisten aangemeld. 

Acte de présence voor een plenair debat geven kopstukken van alle grootbanken: Ralph Wessels (hoofd beleggingsstrategie ABN Amro), Bob Homan (hoofd ING Investment Office), Gerwin Wijnia, (chief investment officer InsingerGilissen), Taoufik Boussebaa, (lead strategie & communicatie Rabobank), en Luc Aben (hoofdeconoom Van Lanschot).  De economische visie neemt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland, voor haar rekening. 

Uit de voorgesprekken blijkt dat de Nederlandse grootbanken voor 2020 geen al te hoge verwachtingen hebben, na het ongekend goede beursjaar 2019. ING heeft in zijn asset allocatie de VS overwogen en Europa onderwogen, Rabobank daarentegen heeft emerging markets overwogen en ziet in Japan kansen, maar in dat laatste ziet ING weer niks. 

InsingerGilissen is behoedzaam. De private bank heeft de aandelenweging afgebouwd en zet bovendien in op kwaliteitsaandelen - vooral in de VS.

Tegelijkertijd neemt bij een aantal partijen de interesse voor waardeaandelen toe, omdat ze veelal ondergewaardeerd zijn. Na de zomer was er sprake van een sectorrotatie, al zette deze niet echt door. Van Lanschot gelooft wel in waarde, mede omdat zij kwaliteitsaandelen aan de dure kant vindt. 

Veel partijen zoeken ondertussen naar strategische bets en denken daarbij aan emerging market debt. Tegelijkertijd lijkt er consensus te zijn over sectoren waarnaar men exposure zoekt, zoals bedrijven die profiteren van digitalisering en cybersecurity. Obligaties zijn, met de huidige lage rente, veelal een noodzakelijk kwaad in de portefeuille. Nagenoeg allen houden een korte duratie aan. 

Naast de plenaire discussie en de economische visie van hoofdeconoom Marieke Blom van ING zijn er break-outs met portfoliomanagers van internationaal gerenommeerde fondshuizen:

- Justin Thomson, Chief Investment Officer T. Rowe Price, outlook aandelen wereldwijd

- Noussair Aatil, Sales Specialist State Street SPDR ETF’s, outlook obligaties wereldwijd / opkomst obligatie-ETF's

- Juliana Hansveden, Lead Portfolio Manager Emerging Markets Nordea AM, outlook aandelen opkomende markten

- Matt Argent, Client Portfolio Manager Fixed Income, Janus Henderson Investors, outlook obligaties

- Andres Pease, Global Head of Investment Strategy Russell Investments, outook aandelen Europa

- Sander Zondag, Chief Investment Officer BNP Paribas OBAM

Het event vindt donderdag 28 november plaats in Hotel Arena, Amsterdam, van 14.00 tot 19.00 uur. Fondsnieuws organiseert sinds 2013 jaarlijks een dergelijke Outlook. Dagvoorzitter is BNR-journalist Tom Jessen. Hij werd eerder gekandideerd voor de verkiezing van beste dagvoorzitter van het jaar. 

Behoort u tot de doelgroep, schrijft u zich dan hier in

Op 18 december verschijnt het laatste Fondsnieuws-magazine van dit jaar, de outlook voor 2020 zal het thema zijn. 

Centrale banken hebben deze dagen de geldkranen open gezet, de inflatie blijft vooralsnog uit, de verkiezing in VS kan de markten eind 2020 alle kanten sturen (zie marktbeweging gedurende verkiezing in 2016), dus iedere belegger mag nu proportioneel eigen stuk van de aandelentaart kiezen.
hosseiniank@yah...