Strategen vrezen een nieuwe EM-crisis


Hoewel januari een goede maand was voor opkomende markten (EM), maken professionele beleggers en analisten zich in toenemende mate zorgen over de gevolgen van afnemende dollar-liquiditeit en zwakke grondstoffenprijzen.

Deze negatieve outlook voor deze categorie landen is opvallend, want de MSCI Emerging Markets Index steeg in januari met meer dan 3 procent, terwijl de S&P 500 en de Dow Jones index daarentegen verliezen boekten.

Atul Lele, voormalig strateeg bij Credit Suisse en thans werkzaam bij Deltec International Group, stelt dat deze macro-ontwikkelingen zeer uiteenlopende gevolgen hebben voor opkomende landen. India en Indonesië profiteren van de lage grondstoffen- en olieprijzen, omdat zij er vooral importeurs van zijn, maar andere landen zoals Venezuela, Rusland en Brazilië hebben het moeilijk als olie-exporteurs.

Lele zegt dat veel opkomende markten niet in staat zijn zichzelf te financiëren nu de beschikbare dollar-liquiditeit lijkt op te drogen door de stopzetting van het kwantitatieve verruimingsbeleid en de verwachte stijging van de Amerikaanse rente.