'Tevreden vermogensbeheerders nu aan actieve zijde'


Actieve vermogensbeheerders met duidelijke voorkeuren binnen aandelen en tussen asset categorieën, hebben het in het tweede kwartaal zo goed gedaan, dat ze in sommige gevallen groene cijfers haalden over de eerste helft van dit jaar.

Dat blijkt uit de gemiddelde year to date netto rendementen van Nederlandse vermogensbeheerders en banken die Vermogensbeheer.nl heeft gepubliceerd. ‘De vermogensbeheerders die tevreden terugkijken op het tweede kwartaal, zullen de actieve beheerders zijn die aan de goede kant zaten’, aldus Koen Laarhoven van Vermogensbeheer.nl in een reactie. 

Dat wil niet zeggen dat ålle actieve vermogensbeheerders goede zaken deden. De verschillen onderling zijn juist erg groot, blijkt uit een vergelijking van de netto rendementen van beheerders met een actieve strategie.

Grote onderlinge verschillen

Zo liepen de rendementen van beheerders met een passieve strategie voor een offensief beleggingsprofiel uiteen van -6 tot -10 procent. Ondertussen kwam voor datzelfde profiel het slechtste rendement van een beheerder met een actieve strategie uit op -20 procent, terwijl Laarhoven óók wat resultaten van 1 á 2 procent in de plus voorbij heeft zien komen.

‘Dat is natuurlijk een extreem verschil. Maar de verschillen in prestaties tussen winnende actieve strategieën en verliezende strategieën als waarde-strategieën zijn dat ook. Dus: actief deed het zeker niet beter dan passief, maar een déél van actief deed dat zeer zeker wél.’

In de afgelopen jaren was het voor vermogensbeheerders lastig om van een passieve index te winnen. Dankzij de grote verschillen binnen asset classes, zou dat nu weleens kunnen veranderen. Het is volgens Laarhoven dan ook de vraag of het onder deze omstandigheden verstandig is om heel breed in de markt te zitten. ‘Sommige techjongens doen het heel goed en halen alltime-high’s, terwijl andere bedrijven in de problemen zitten, ook qua koerswinst.’

Extreem snelle V-vorm

Over de hele linie oordeelt Laarhoven dat vermogensbeheerders het ‘redelijk goed’ gedaan hebben dit kwartaal. ‘Vermoedelijk ook wel door de snelheid van het herstel. Die V-vorm is natuurlijk extreem snel neergezet. Als we nog een tijdje waren blijven doormodderen, dan hadden beheerders hun risico misschien verder teruggeschroefd en wat van de opgaande beweging daarna gemist.’

Alle resultaten van beheerders bij elkaar opgeteld, hebben ze gezamenlijk ongeveer tweederde van de pijn uit het eerste kwartaal goedgemaakt in het tweede kwartaal, is zijn inschatting. 

Profiel                  

2014    

2015   

2016   

2017   

2018   

2019    

t/m Q2 2020

Defensief

6,7%

1,0%

3,4%

1,1%

-2,8%

7,1%

-2,1%

Matig defensief

8,0%

2,2%

4,2%

3,1%

-4,0%

11,7%

-3,1%

Neutraal

9,6%

3,8%

5,5%

4,8%

-5,5%

15,8%

-4,8%

Matig offensief

10,9%

5,7%

6,7%

6,7%

-6,9%

20,0%

-5,7%

Offensief

12,8%

6,9%

7,7%

8,2%

-7,9%

24,1%

-7,8%

 
Fondsnieuws publiceert na afloop van ieder kwartaal op deze pagina een update van de Vermogensbeheer Rendement-index van Vermogensbeheer.nl. Deze pagina is via de menubalk van Fondsnieuws te vinden onder het tabblad FN Research. Op deze pagina kunt u op ieder moment de gemiddelde netto-rendementen raadplegen per beleggingsprofiel van het afgelopen kwartaal en/of de hele jaren tot vijf jaar terug.