Top 5 Aandelen Nederland: mid- en small-caps voorop


Het lopende jaar is een goed jaar voor Nederlandse aandelen. Met name de aandelen van bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie kennen een prima start. In de top 5 van deze week van Nederlandse aandelenfondsen gaan daarom mid- en small-cap fondsen voorop.

Beleggers in Nederlandse aandelen kenden een goede eerste vier maanden van het jaar. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX, leverde tot en met eind april een rendement op van 8,99 procent. Daarmee bleven Nederlandse aandelen, bijvoorbeeld Europese aandelen voor, aangezien de MSCI Europe over dezelfde periode een rendement boekte van 7,74 procent. Tegenover wereldwijde aandelen is het verschil zelfs groter: de MSCI World bleef steken op een rendement van 4,56 procent.

Overnameprooien

De afgelopen maanden stonden in het teken van overname-activiteit. Zo probeert Akzo Nobel haar concurrent PPG van het lijf te houden. Inmiddels heeft de Amerikaanse verfproducent al meerdere keren haar bod verhoogd. Unilever stond in de belangstelling van Kraft Heinz, de eveneens Amerikaanse voedingsproducent waar Warren Buffett grootaandeelhouder is, maar maakte al snel duidelijk dat ook deze avances ongewenst waren. Door die interesse is het niet verwonderlijk dat beide aandelen de best presterende aandelen binnen de AEX zijn.