Uur U nadert: ook DWS en Goldman in race voor NN IP


De overnamestrijd om NN Investment Partners nadert zijn ontknoping. Komende maandag is de deadline voor biedingen op de Haagse asset manager. Naar verluidt zijn ook DWS, de asset managementtak van Deutsche Bank, en Goldman Sachs Asset Management in de race.
Asoka Wöhrmann, DWS

Goldman Sachs Asset Management, dat naar schatting meer dan 2300 miljard dollar aan vermogen onder beheer heeft, dingt ook mee in de overnamestrijd om de Haagse asset manager, zo onthulde .  de Financial Times zaterdag op basis van niet nader genoemde bronnen. Volgens de krant is ook DWS in de race.

Persbureau Reuters berichtte eerder dat de overnameprijs rond de 1,5 miljard euro ligt. Eerder werden ook de namen genoemd van UBS Asset Management, Janus Henderson en het verzekeringsconcern Prudential Financial, dat met asset manager PGIM ook in Nederland actief is.

Reuters meldde eerder ook de namen van geïnteresseerde Europese spelers als UBS en van Amerikaanse partijen als Prudential en Nuveen. De naam van Goldman Sachs Asset Management ging tot dusver nog niet rond. Volgens Reuters zijn andere partijen, zoals het Duitse Allianz en het Italiaanse Assicurazioni Generali en The Royal London Group, al afgehaakt. Generali zou volgens het persbureau bereid zijn geweest tot een overnamebod van 1,5 miljard euro voor NN IP. De Haagse asset manager heeft pakweg 300 miljard euro onder beheer. 

Dat zoveel partijen in de race zouden zijn voor NN IP, onderschrijft het strategische belang van de consolidatie die momenteel in de sector plaatsvindt.  Aanleiding voor dit proces van schaalvergroting is een combinatie van stijgende complexiteit, als gevolg van wet- en regelgeving, en de opmars van passief ten koste van actief (met dalende inkomsten tot gevolg) en voortgaande digitalisering. 

Asoka Wöhrmann (foto), de topman van DWS, zei vorige maand tijdens de jaarvergadering dat het bedrijf 'actief' wil meedoen in de consolidatie van de sector. DWS streeft verdere schaalvergroting na om de strijd aan te kunnen gaan met het Franse Amundi dat momenteel marktleider is in Europa en ondermeer eerder de overname heeft gedaan van Pioneer Investments. DWS heeft ruim 800 miljard euro onder beheer.

Het voornemen van NN Group om de asset managementtak af te stoten heeft vooral te maken met de lage rentetarieven, waardoor het verdienmodel van asset managers onder druk staat, terwijl de kapitaalvereisten voor verzekeraars in het kader van Solvency II aangescherpt worden, zoals Fondsnieuws in een analyse beschreef. 

NN Group werd vorig bekritiseerd door de activistische hedgefondsmanager Elliott Management dat het een mooi bedrijf is, maar aandeelhouders te weinig biedt en dat de koers van het aandeel veel te laag is. 

Verwacht wordt dat medio volgende maand bekend wordt aan wie NN IP wordt verkocht. Ook het in Utrecht gevestigde Actiam is door het moederbedrijf Athora Netherlands in de verkoop gezet. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws: