Vaker riskante producten in defensieve portefeuille


Er is een groep vermogensbeheerders die riskante beleggingsproducten opneemt in defensieve en zeer defensieve portefeuilles zonder beleggers goed over de risico’s hiervan te informeren.
Koen Laarhoven

Hoewel de groep waarschijnlijk klein is, is dit een groot probleem, stelt Koen Laarhoven van vergelijkingssite Vermogensbeheer.nl, die van 'een tikkende tijdbom' spreekt.

De zoektocht naar yield binnen het obligatiegedeelte is inderdaad een tikkende tijdbom. De high yield obligaties bijvoorbeeld maken nog geen 5% uit van de wereld marktkapitalisatie van obligaties. Het is onzinnig en onverantwoord om de portefeuille te sturen met high yields, perps, structured products etc. Ook wij komen deze portefeuilles met enige regelmaat tegen. Maar ja......vermogensbeheerders zijn over het algemeen erg bang dat zij geen toegevoegde waarde meer kunnen bieden. De belachelijk hoge tarieven die sommige vragen, moeten voor de buhne worden verantwoord, nietwaar? Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Hebben we niets geleerd van de kredietcrisis? Risico stuur je met aandelen, niet met obligaties.
patrickbontje@t...
Is niet het grootste probleem dat de toezichthouder wilt dat een groot gedeelte letterlijk in obligaties zit ipv aan te geven dat dit beleggingen met zeer lage volatiliteit en risico zouden moeten zijn?
hvaneldik@gmail.com