'We maken einde aan de speurtocht naar kosten'


Banken en vermogensbeheerders geven beleggers komend jaar meer inzicht in de kosten van beleggen. Met de introductie van de zogeheten vergelijkende kostenmaatstaf komt er voor beleggers een einde aan de onoverzichtelijke manier waarop de kosten van beleggingsproducten en -diensten nu worden gerapporteerd.

Vanaf 1 januari ziet de belegger met het nieuwe kostenoverzicht in één oogopslag welk gedeelte van zijn inleg hij ongeveer kwijt is aan vergoedingen voor bank en fondsen­aanbieder. De nieuwe maatstaf, die de afkorting ‘vkm’ krijgt, toont een optelsom van de geschatte kosten van een beleggingsfonds plus de kosten van de bank of vermogensbeheerder die de fondsen aanbiedt.

hoe zit het eigenlijk met het verschil in intrinsieke waarde en de betaalde prijs voor een beleggingsfonds die bedraagt grofweg 0,5% boven of onder de intrinsieke waaarde. Soms koop je een beleggingsfonds en betaal je 0,5% minder dan de intrinsieke waarde Terwijl je bij verkopen dan nog 0,5% boven de intrinsieke waarde krijgt. Of omgekeerd natuurlijk. Wie bepaald dat? Waar gaat dat geld naar toe? Kan de beheerder dit manipuleren? Waarom niet gewoon altijd bijvoorbeeld 0,05% toeslag?
j-vandesande@ch...
Het verschil tussen intrinsieke waarde en betaalde prijs voor een beleggingsfonds kan veroordzaakt worden door een handelsspread, danwel door aan- en verkoopkosten van de uitvoerende partij. Het beleggingsfonds heeft hier geen invloed op, dus de vraag of de beheerder dit kan manipulren is afhankelijk wie u als beheerder definiert: - de beheerder van het fonds? Antwoord nee! - de beheerder van de portefuille waar het fonds deel van uitmaakt? Antwoord ja, alhoewel dit in het meeste gevallen standaard afspraken zijn tussen portefeuille beheerder en uitvoerder. Bij handelsspreads bepaalt de markt de marge. Met betrekking tot tekst boven, vind ik de opmerking dat een bank van tevoren kan aangeven hoevaak ze voor een klant handelen niet echt getuigen van marktinzicht. Een bank of vermogensbeheerder handelt niet om een bepaald quotum te halen maar omdat de portefeuille aangepast moet worden onder het motto, des te weiniger des te beter. Dus 5x per jaar standaard op te nemen genereerd weer ongewenste neven effecten en die wilde we nou met name voorkomen.
hvaneldik@gmail.com