Webinar AFM: hoe dient sector financieel welzijn klant?


Hoe kunnen vermogensbeheerders het beste bijdragen aan het langdurig financieel welzijn van particulieren? Die vraag staat centraal in een webinar dat Fondsnieuws organiseert in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het webinar vindt vanmiddag plaats, om 15 30 uur.
AFM

Zowel bij het kabinet en de toezichthouder, als bij de vermogensbeheersector zelf leeft de overtuiging dat er meer inspanning moet worden gedaan om consumenten meer kennis bij te brengen over het nut van beleggen - mede ook met het oog op aanvullend pensioen. 

Tom Smiers, als manager verantwoordelijk voor het toezicht op de Retail beleggingsmarkt, zegt in een toelichting bij het webinar: 'We zien bij de doelstelling van een langdurig financieel welzijn van consumenten dat de rol van beleggen in de praktijk vaak tegenvalt. Participatie is laag. Niet meer dan 15 procent van de Nederlandse huishoudens belegt, misschien is dat ook omdat de feitelijke rendementen die Nederlandse retailbeleggers behalen gemiddeld genomen tegenvallen en het risico waar ze zich aan blootstellen onnodig hoog is, onder meer door een slechte diversificatie. Bij beleggers in de advies- en vermogensbeheer-kanalen is de diversificatie van portfolio’s een stuk beter, maar ook daar zijn de nettorendementen voor beleggers vaak niet optimaal.'

Gedragspsychologie 

In het webinar zal een introductie worden gegeven door Alexandra van Geen van de AFM, die verschillende gedragspsychologische tendensen zal bespreken die een rol kunnen spelen bij de tegenvallende performance en hoe een rationelere kijk op beleggen niet alleen voor meer rendement zorgt voor de klant, maar beleggen ook een stuk toegankelijker maakt, zegt de AFM in een toelichting op het webinar.

De AFM betrekt de gedragspsychologische tendensen ook bij haar eigen markt- en sectortoezicht.

Tom Smiers zal een inkijkje gegeven in hoe de AFM is omgegaan met de veranderde omstandigheden door Covid-19 en welke trends zij hebben waargenomen. Ook zal de AFM ingaan op enkele aandachtsgebieden vanuit lopende en toekomstige onderzoeken.

Moderator van het webinar is Cees van Lotringen, hoofdredacteur van Fondsnieuws.

Aanmelding 

Het online-webinar vindt plaats op donderdag 8 oktober van 15.30 tot 16.30 uur. Het is bestemd voor onafhankelijke vermogensbeheerders. Aanmelding voor het webinar kan via willemijn.herfkens@fondsnieuws.nl.  Deelnemers aan het webinar krijgen de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het aangaan van de discussie. 

Sinds 2018 heeft Fondsnieuws in samenwerking met BNP Paribas Asset Management, Invesco en Schroders de Investment Management Club (IMC) opgezet, waarin de initiatiefnemers zich inzetten om via kennis- en netwerkbijeenkomsten bij te dragen aan de verdere professionalisering van het onafhankelijke vermogensbeheer in Nederland. 

In het kader van IMC zijn afgelopen jaren voor vermogensbeheerders bijeenkomsten georganiseerd over thema's als wet- en regelgeving, toezicht, ondernemerschap, het vinden van nieuwe doelgroepen, reputatiemanagement etc.