Zakenbankiers: Emmanuel Macron is één van ons


Emmanuel Macron, de gedoodverfde winnaar van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 7 mei, is één van ons, zeggen de banken - zodat zijn zege in de eerste ronde maandag een goede ontvangst kreeg op de financiële markten.
Emmanuel Macron

De Franse CAC sloot ruim 4 procent hoger, de Euro Stoxx 50 tekende 3,86 procent bij en ook de Duitse Dax noteerde ruim 3 procent hoger. De euro steeg ten opzichte van de dollar en de Franse rente tegenover de Duitse daalde fors. Ook de aandelen van Franse banken gingen maandag in reactie op de uitslag omhoog.

De opluchting op de financiële markten betreft minder de zege in de eerste ronde van Macron, dan het verlies van Marine le Pen van het rechts-populistische Front National. 

Toch is Macron een politicus die een komeetachtige carrière maakt: hij is slechts 39 jaar - tien jaar jonger dan zijn uitdager, Marine le Pen; zijn politieke ervaring reikt niet verder dan het tweejarige ministerschap van Economische Zaken in het kabinet van de socialistische president Francois Hollande. Daarvoor was hij bankier - een zakenbankier wel te verstaan.

Achtergrond bij De Rothschild

Zijn professionele achtergrond beperkt zich echter tot de zakenbank De Rothschild & Co, maar daar maakte hij aanvankelijk niet veel indruk. Hij wist niet waar Ebitda voor stond, zo hebben voormalige collega's zich tegenover de Financial Times laten ontvallen.