Zittenblijvers in 2016 beloond met beursbonanza in Q4


De aandelenmarkten zijn in reactie op de verkiezingszege van Donald Trump als aanstaand president dit jaar spectaculair hersteld en soms ook spectaculair gestegen, zoals de Russische indices.
Donald Trump eist zijn verkiezingszege op

Trump is er als de kippen bij om het effect van zijn verkiezing onmiddellijk op te eisen. Op Twitter tweette hij: 'The U.S. Consumer Confidence index for December surged nearly four points to 113,7. The HIGHEST LEVEL IN MORE THAN 15 YEARS. Thanks Donald!'

'Not even I would thank myself', reageerde Francis J. Underwood, de gelijknamige president in de populaire serie 'House of Cards', in een tweet.

Toch zijn de cijfers indrukwekkend, al zijn er critici die zeggen dat de beurzen en de dollar nu te fors vooruitgelopen zijn op wat Donald Trump als president echt kan bereiken. De Republikein die op 20 januari wordt geïnaugureerd als de 45e president van de Verenigde Staten heeft twee simpele uitgangspunten voor het welslagen van zijn presidentschap: 'Koop Amerikaanse waar' en 'Help Amerikanen aan banen'.

De hoofdgraadmeter van de belangrijkste Amerikaanse bedrijven, S&P 500, steeg dit jaar met 9,54 procent, de bredere Dow Jones Industrial index schreef 13,42 procent en de Nasdaq won 7,50 procent.

Grote winnaar van Trump's zege ten koste van Hillary Clinton is Vladimir Poetin: hij zit aan de onderhandelingstafel in het Midden-Oosten, en niet de VS, en ziet met Trump's zege internationale kiezers terugkeren naar de Russische aandelenmarkten: de Russische RTS-index is in dollars met 52,22 procent gestegen - een wereldwijd record -, terwijl de Micex 27 procent bijschreef.

Bekijk hier alle prestaties van de indices in 2016 (grafisch)

Verliezers zijn de Chinese Shanghai Composite met -12,3 procent, terwijl op het valutavlak ook zware verliezers zijn aan te wijzen: de Mexicaanse peso verloor tegenover de  dollar 17 procent, terwijl het Britse pond tegenover de Greenback eveneens 17 procent prijsgaf. De Turkse lire verloor 18 procent aan waarde, maar dat heeft vooral met het beleid van president Erdogan te maken.

In Europa was sprake van een gemengd beeld: de FTSE 100 won 14,4 procent, de bredere FTSE 250 moest het met een winst van 3,71 procent doen. Op het Europese continent profiteerde de AEX sterk met een rendement van 9,2 procent, waarvan 5,5 procent is behaald in december, terwijl de Duitse DAX 6,87 procent bij kon schrijven en de Franse CAX 4,86 procent. De Italiaanse FTSE MIB leverde daarentegen maar liefst 10,2 procent in.

De Euro Stoxx 50 won een schamele 0,70 procent, maar de Stoxx Europe 600 leverde -1,2 procent in en de Stoxx Europe 600 Banks herstelde in het loop van het jaar, maar sloot op -7,66 procent.

Zuid-Amerika herstelde van de eerdere vertrouwens- en beurscrisis: de Braziliaanse Bovespa schreef 39 procent bij en de Argentijnse Merval won 45 procent.

Olkiefutures stegen dit jaar me 45 procent, terwijl de goudprijs 8,2 procent steeg. De MSCI Asia Pacific Index won dit jaar 2 procent, dat was het eerste positieve resultaat sinds 2013.
 

Amerikaanse indices, bron: Bloomberg

Europese indices, bron: Bloomberg

Aziatische indices, bron: Bloomberg