Over Fondsnieuws


Fondsnieuws is een initiatief van de FD Mediagroep, dat gelanceerd is in augustus 2008. Het is een onafhankelijk journalistiek platform, dat zich richt op beleggingsprofessionals die actief zijn in het asset management, de banken- en verzekeringssector, onafhankelijk vermogensbeheer en de institutionele wereld.

Naast een website, maakt de redactie printproducten voor specifieke doelgroepen, zoals magazines die bij Het Financieele Dagblad verschijnen en rechtstreeks onder beleggingsprofessionals worden verspreid. Tevens verschijnt zes keer per jaar FN Institutioneel, een krant die gericht is op de institutionele wereld. 

Ook worden er door Fondsnieuws netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Zo is het initiatiefnemer van het Fondsevent en van andere hoogwaardige (voor de doelgroep bestemde) bijeenkomsten, alsook van de Linkedin-groep DIMP (Dutch Investment Management Professionals). Deze bestaat uit 3500 leden.

Op de website van Fondsnieuws zijn meerdere unieke databases te vinden, zoals een database met meer dan 30.000 beleggingsfondsen en ETF's en een database welke meer dan 10.000 marktvisies en rapporten bevat van meer dan 55 asset managers. Abonnees van Fondsnieuws worden dagelijks op de hoogte gehouden van de nieuw toegevoegde rapporten en marktvisies. Daartoe ontvangen ze op alle werkdagen de Morning Call in hun mailbox. Ook kan men alle werkdagen een nieuwsbrief met het laatste nieuws ontvangen over de markten en uit de sector.

Eind 2017 is Fondsnieuws twee nieuwe activiteiten gestart: een zusterplatform in België – Investment Officer – dat zijn artikelen zowel in het Frans als in het Nederlands presenteert en ook een magazine verspreid en events voor de doelgroep organiseert. In 2020 is Investment Officer met een platform ook van start gegaan in Luxemburg. Daarnaast is YLD! gelanceerd: de content marketing studio die - los van de redactie van Fondsnieuws - branded content creëert, produceert en distribueert voor marktpartijen in de financiële sector.  

In 2018 is Fondsnieuws bovendien gestart met FN Institutioneel, een krant die ontwikkelingen op het terrein van markten, beleggingsoplossingen, asset allocatie en portefeuilleconstructies probeert te duiden voor pensioenfondsbestuurders. 

Dagelijkse leiding

De dagelijkse leiding is in handen Cees van Lotringen en Jasper Staring. De eerste is verantwoordelijk voor het redactionele beleid, de ander voor sales, marketing en business development. Zij vormen de statutaire directie van Investment Publishing International BV, de uitgever van Fondsnieuws en Investment Officer.

Van Lotringen was eerder ondermeer lid van de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad en hoofdredacteur-uitgever van alle internetactiviteiten en was in die hoedanigheid lid van het managementteam van de FD Mediagroep. Hij is als journalist actief geweest in ondermeer Duitsland, Frankrijk en Zwitserland en heeft voor diverse (inter)nationale media gewerkt.

Staring komt uit de financiële dienstverlening. Hij heeft bijna zeven jaar gewerkt voor Fortis Investments en is betrokken geweest bij de opstart van de financiële retailactiviteiten van Vendex KBB. In 2003 is hij het online marketingbureau ABNC gestart. In 2005 voegde hij daar FinFiles aan toe: een specialist in het opzetten en beheren van databases met informatie over financiële producten.

Redactie:

Lenneke Arts is sinds 2017 redacteur bij Fondsnieuws. Ze werkte eerder bij de marktenredactie van Het Financieele Dagblad, MKB Servicedesk en Het Algemeen Dagblad. Ze heeft een master journalistiek gedaan aan de VU en heeft de opleiding tot DSI Beleggingsadviseur succesvol afgerond.

- Max Severijns is in juni 2021 begonnen als redacteur van Fondsnieuws. Max heeft internationale betrekkingen gestudeerd in Milaan, waar hij ook als leraar Engels heeft gewerkt. Eerder heeft hij communcatie en orientaalse talen gestudeerd aan de Zuid University of Applied Sciences. Dankzij een uitwisselingsprogramma studeerde hij ook aan de Shinsu University in Japan.

- Jurgen Vluijmans stuurt als editorial manager Investment Officer aan, het Belgische zusterplatform van Fondsnieuws. Jurgen kwam over van Degroof Petercam Asset Management waar hij hoofd communicatie was. Eerder heeft hij in uiteenlopende functies gewerkt voor Petercam Institutional Asset Management, Dexia Asset Management en Roularta Media Group. Hij is tevens bestuurslid van de Vlaamse Federatie van Beleggers.

Mike Gordon is de editorial manager van Investment Officer.lu. Hij heeft eerder gewerkt voor Dow Jones Newswires/ Wall Street Journal in Luxemburg, alsook voor MLex market intelligence en voor het Luxemburg actieve New Media. Mike, van Canadese afkomst, heeft bovendien een aantal jaren gewerkt voor Banque Internationale à Luxembourg. 

- Esther Gotink is eindredacteur van FN Institutioneel, de krant die zes keer per jaar verschijnt en de institutionele wereld als thema heeft. Esther heeft zowel een achtergrond in de financiële journalistiek, namelijk als eindredacteur van de Financial Times, terwijl ze bovendien actief is in de pensioensector. 

Marketing, sales en custom media 

- Quirine Faber geeft leiding aan het productmanagement: zij kwam eind 2013 over van de Telegraaf Media Group, waar zij channel manager was voor overgeld.nl en daarvoor actief was als account manager print/online. Eerder in haar loopbaan heeft Quirine als account manager gewerkt bij ING Bank en was ze actief als marketeer bij VNU Business Publications.

- Andjenie Mohan is marketingcommunicatie manager voor zowel Fondsnieuws als Investment Officer. Zij onderhoudt het contact met de partners van ons platform. Eerder was ze ondermeer digital project & campaign manager van MediaScience en online marketeer van Sanoma Media.

- Diederik Klaus is sinds najaar 2018 verantwoordelijk voor de advertentie sales, zowel van Fondsnieuws als van Investment Officer. Eerder werkte hij voor de FD Mediagroep en was hij werkzaam als accountmanager digital advertising voor Funda en als online media adviseur voor DGT.

- Jorge Groen is verantwoordelijk voor YLD!, de content marketing studio die branded content creëert, produceert en distribueert voor de financiële sector. Eerder was Jorge hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN) en heeft hij gewerkt voor Het Financieele Dagblad. 

- Yannick Lunshof is in 2021 in dienst getreden als editor custom media voor YLD! Eerder was hij actief als accountmanager voor de FD Mediagroep en werkte hij gedurende 4 jaar als marketing manager voor Think ETF’s / Van Eck en is hij actief geweest als personal banker voor ING.

- Willemijn Herfkens is met ingang van 2018 verantwoordelijk voor de organisatie van de evenementen van Fondsnieuws, zoals het Fondsevent en de Investment Outlook en voor alle events die samen met partners worden georganiseerd. . Zij is tevens werkzaam voor enkele andere opdrachtgevers.

Medewerkers en kennisexperts 

Daarnaast werkt de redactie voor de productie van haar websites en magazines in Nederland, België en Luxemburg samen met een vaste groep van ervaren financiële journalisten, van wie een aantal een achtergrond hebben in de financiële sector. Ook wordt bij de productie gebruik gemaakt van vaste medewerkers op het terrein van vormgeving, art direction, fotografie en infographics.

Vormgeving en opmaak van alle printproducten worden gedaan door Fier Media. 

Tot slot zijn talrijke beleggingsprofessionals, wetenschappers en consultants als columnist (of kennisexpert) aan Fondsnieuws verbonden. Kennisexperts die wekelijks of maandelijks voor onze platforms een bijdrage leveren zijn Han de Jong, Han Dieperink, Jeroen Blokland, Willem Schramade, Roelof Salomons, AF Advisors, Hart Advocaten, Morningstar, Ortec Finance en Willis Towers Watson.