Dit artikel wordt u aangeboden door BlackRock.

BlackRock: Verzekeraars gaan voor extra risico, ESG en technologie

Verzekeraars voegen meer hoogrenderende beleggingen en alternatives toe aan hun beleggingsportefeuilles, zo laat onderzoek door BlackRock zien.

Verzekeraars voegen in de laagrentende omgeving meer hoogrenderende beleggingen en alternatives toe aan hun beleggingsportefeuilles, terwijl ze tegelijkertijd meer alloceren naar cash en ETF’s om hun liquiditeit op peil te houden. Daarnaast zijn ook duurzaamheid en technologie zeer belangrijke onderwerpen voor verzekeraars in de komende twee jaar.

Zo blijkt uit het jaarlijkse Global Insurance Report van BlackRock, waarin 362 verzekeraars in 26 landen zijn geënquêteerd. Met een totaal belegd vermogen van 27.000 miljard dollar vertegenwoordigen zij circa twee derde van de wereldwijde verzekeringsindustrie. 

Zes van de tien verzekeraars is van plan om meer risico te nemen in de komende twee jaar. Dat is het hoogste aantal sinds 2015, het jaar dat de eerste editie van het rapport verscheen. Het is niet zozeer dat verzekeraars dat graag willen; zij moeten wel doordat de extreem lage rente hun winstmarges uitholt en hen dwingt op zoek te gaan naar hoogrenderende beleggingen voor inkomsten. Europese verzekeraars voelen nog de minste noodzaak om extra risico te nemen, maar ook hier is een meerderheid voornemens om dat wel te doen.

In de zoektocht naar extra rendement zijn verzekeraars meer gaan alloceren naar alternatives en hoger renderende vastrentende beleggingen. Ook is de geografische allocatie – bijvoorbeeld meer in China beleggen – aangepast. Kredietkwaliteit en een hoge liquiditeit blijven de hoogste prioriteit houden bij het diversifiëren van beleggingsportefeuilles, wat een robuust onderzoeksproces voor het selecteren van beleggingen extra belangrijk maakt. 

Private debt

Doordat private equity en vooral private debt worden gezien als belangrijk rendementsverbeteraars en -diversifieerders neemt het aandeel private markten in de beleggingsportefeuilles van verzekeraars sneller toe dan verwacht. In de afgelopen drie jaar is de allocatie naar private markten gemiddeld van 7% naar 11% verhoogd. In het BlackRock Global Insurance Report van 2019 hielden verzekeraars nog rekening met een percentage in 9% tegen 2022. 

Respondenten verwachten nu dat in 2023 private markten voor ongeveer 14% deel zullen uitmaken van de portefeuilleallocatie; een verdubbeling ten opzichte van 2019. Bijna zeven op de tien verzekeraars is voornemens om over twee jaar van plan tenminste 10% strategisch te alloceren naar private markten. 

Klimaatrisico is een systeemrisico

Behalve de draai naar alternatives zien verzekeraars de draai naar duurzaamheid als dominante trend voor de komende twee jaar. Liefst 95% zegt het klimaatrisico serieus te nemen in de assetallocatie en portefeuilleconstructie. Ook is er als gevolg van de pandemie meer aandacht gekomen voor de S van Social in ESG. Om die reden wordt duurzaamheid dieper ingebed in het beleggingsproces. 

Verzekeraars geven aan hun allocatie naar duurzame beleggingen met circa 30% te verhogen in de komende twee jaar. Als hoofdredenen geven zij op dat zij daardoor op de lange termijn een beter voor risico gecorrigeerde portefeuilleprestatie verwachten, zij kunnen voldoen aan wet- en regelgeving en hun publiekelijk gecommuniceerde duurzaamheidsdoelstellingen kunnen verwezenlijken. 

Investeringen in eigen technologie 

Omdat verzekeraars hun portefeuilles verdiepen, verbreden en verduurzamen wordt de noodzaak om beleggingen als geheel te kunnen overzien groter. Daarvoor zijn extra investeringen in technologie vereist, de derde belangrijke trend uit het Global Insurance Report. Circa 60% van de verzekeraars is van plan om in de komende twee jaar extra geld aan technologie uit te geven, waarbij de investeringen gericht zijn op de creatie van geïntegreerde platforms die de volledige waaier aan beleggingen, publiek en privaat, integreren, maar ook asset-liability management en multi-assetrisicobeheer, waaronder het klimaatrisico.
 

Meer weten? Lees het BlackRock Global Insurance Report 2021

 

 

Dit is een marketinguiting
Dit is een marketinguiting en is uitsluitend bedoeld ter informatie; het dient in geen geval te worden opgevat als een beleggingsadvies of een aanbeveling, aansporing of uitnodiging om effecten te kopen of te verkopen. Hoewel bijzondere aandacht is besteed aan de inhoud van deze communicatie, wordt geen garantie, expliciet of impliciet, gegeven ten aanzien van de nauwkeurigheid, juistheid of volledigheid ervan. Alle informatie in dit bericht kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd of bijgewerkt. BlackRock, noch haar bestuurders of medewerkers kunnen direct of indirect aansprakelijk of verantwoordelijk worden gehouden met betrekking tot deze communicatie. Reproductie of verspreiding van deze informatie is verboden, tenzij met expliciete toestemming van BlackRock.

Kapitaal is onderhevig aan risico 
De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en worden niet gegarandeerd. De belegger krijgt het oorspronkelijk belegde bedrag mogelijk niet terug. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor huidige of toekomstige resultaten en dienen niet de enige overwegingsfactor te zijn bij het kiezen van een product of strategie. 

Overige informatie
Deze informatie is uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200.

BLACKROCK is een geregistreerde handelsnaam (trademark) van BlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. 

© 2021 BlackRock (Netherlands) B.V. Geregistreerde vennootschap No. 17068311. Alle rechten voorbehouden.

MKTGH1221E/S-1967402