BNP Paribas AM - Amerikaanse door hypotheken gedekte effecten: oase in de woestijn


Amerikaanse MBS - obligaties met een triple-A rating en een impliciete overheidsgarantie – bieden anders moeilijk te verkrijgen positieve rendementen

Amerikaanse door hypotheken gedekte effecten (MBS) kunnen rendement toevoegen aan een portefeuille in een tijd dat ongeveer 15 triljoen USD aan obligaties over de hele wereld negatieve rendementen bieden.

 

Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, gesteund door marketrumoer gepraat over een reflatiebeleid van de nieuwe regering, leveren daarentegen momenteel 0,86% op, wat het hoogste niveau is sinds juni. Het rendement op Amerikaanse MBS is nog beter. Momenteel levert de benchmarkobligatie, de 2% 30-jarige obligatie van Fannie Mae, 1,34% op. Dit is een asset met een korte duratie; het huidige rendement staat ongeveer 1% boven dat op een vergelijkbare Amerikaanse schatkistobligatie. Dat duidt op een aantrekkelijke rendements-pick-up voor een beleggingsklasse van hoge kwaliteit met een impliciete Amerikaanse overheidsgarantie.

 

Voor beleggers die de euro als basisvaluta hebben, bieden de Amerikaanse agency MBS positieve rendementen op afgedekte basis. Gezien het feit dat de Duitse staatsschulden op 10 jaar momenteel ongeveer min 0,60% opleveren, doorstaat agency MBS de vergelijking zeer goed.

 

NAAR EEN VOLLEDIGE GELOOFSGARANTIE VAN DE OVERHEID?

In het kielzog van de wereldwijde financiële crisis gebruikte het Amerikaanse Federal Housing Finance Agency zijn gezag om Freddie Mac en Fannie Mae onder beheer te plaatsen. De FHFA deed dit naar aanleiding van de aanzienlijke verslechtering van de huizenmarkten, waardoor de financiële conditie van beide ondernemingen ernstig werd geschaad en beide niet in staat waren hun taken uit te voeren zonder tussenkomst van de overheid.

 

Sindsdien hebben deze door de overheid gesteunde entiteiten tal van hervormingen ondergaan. Het onderschrijven van leningen is verbeterd en toekomstige huizenkopers moeten nu een aanbetaling van 20% doen. Hun hypotheekselectieprocessen zijn verbeterd en vergoedingen (verzekeringspremies) zijn verhoogd.

 

Lees een volledigere analyse van de factoren die ten grondslag liggen aan de aantrekkelijkheid van door Amerikaanse hypotheken gedekte MBS-effecten

 

Luister ook naar de podcast "US MBS: Een solide basis en meer "met John Carey, Head of Structured Securities, en Chief Market Strategist Daniel Morris