BNP Paribas AM: Chinees-Amerikaanse tech-oorlog escaleert


Hernieuwde Amerikaanse invoertarieven zouden het voor China bijna onmogelijk maken om zijn belofte om meer uit de VS te importeren na te komen.

Terwijl het grootste deel van de wereld druk is met de COVID-19 pandemie, heeft de Amerikaanse regering haar focus verschoven naar het wijzen naar China als verantwoordelijke voor de wereldwijde uitbraak. De dreiging om meer handelstarieven op te leggen om China "te laten betalen” voor de gevolgen van COVID-19 koppelt de handelsoorlog aan de pandemie. Bluft Amerika? Hoe zal China reageren?

 

Het is nu al duidelijk dat de daling van de Chinese consumptie als gevolg van de COVID-19 schok het voor China bijna onmogelijk maakt om zijn belofte na te komen om voor nog eens 200 miljard USD aan Amerikaanse goederen en diensten in te voeren in het kader van de "fase-1”-handelsovereenkomst.

 

Weinig hoop op een grote opleving in de komende maanden

Er is weinig hoop op een significante opleving van de Chinese import van Amerikaanse energie en diensten in de komende maanden, gezien de beperkingen van de economische lockdown. De invoer van meer Amerikaanse landbouwproducten zal moeilijk zijn vanwege de verstoring van de vraag.

 

Als er opnieuw over de fase-1-deal moet worden onderhandeld, zijn er een paar opties, waaronder verhoogde importheffingen en sancties voor Chinese functionarissen en entiteiten die worden gezien als verantwoordelijk voor het verkeerd omgaan met de COVID-19 uitbraak. Een agressievere maatregel zou Chinese investeringen in Amerikaanse activa, of Chinese eigendom van Amerikaanse activa en bedrijven, en transacties van Amerikaanse bedrijven met China te beperken.

 

De laatste optie wijst op een escalatie van de Chinees-Amerikaanse technologie-oorlog. De pandemie heeft de Amerikaanse roep om meer maatregelen tegen de Chinese tech-industrie niet afgezwakt. De tech-oorlog is een langetermijntrend die niet zal verdwijnen, ook al ebt de handelsoorlog weg en leeft die weer op.

Lees een volledige analyse van de mogelijke volgende stappen van de VS en de opties van China als antwoord

 

Voor meer artikelen over China en andere opkomende markten, klik hier