BNP Paribas AM: Draghi ‘decoderen’ – zijn message in Sintra


President Draghi stelt dat de ECB klaar staat om de economie van de eurozone meer impulsen te geven. Deze keer hebben de markten geluisterd.

BNP Paribas AM: Draghi ‘decoderen’ – zijn message in Sintra

 

De markten reageerden uitgesproken op de meest recente opmerkingen van president Mario Draghi van de ECB - Italiaanse staatsobligaties stegen; aan het korte einde van de rentecurve werden meer renteverlagingen van de ECB ingeprijsd; de break-even inflatie herstelde zich; de euro daalde; Europese aandelen stegen. Wat zei Draghi eigenlijk op de conferentie in Sintra? Hoe zijn zijn opmerkingen te interpreteren?

Draghi lijkt bezig met een poging om de ECB-raad te verleiden tot een voorwaardelijke verbintenis om het beleid verder te versoepelen op basis van de inflatievooruitzichten. Beleggers mogen echter niet uit het oog verliezen dat de uiteindelijke beslissing over de vraag of aan deze voorwaarde is voldaan en over enige actie waarschijnlijk bij zijn opvolger komt te  liggen, die later dit jaar zal arriveren.

Draghi zei dat als de inflatie niet zou verbeteren en de doelstelling van de ECB niet op duurzame wijze zou worden gehaald, er extra stimulansen nodig zouden zijn. In de komende weken bespreekt de ECB hoe haar instrumenten kunnen worden aangepast om het prijsstabiliteitsrisico aan te pakken. Hij merkte op dat om de beleidsdoelstelling op middellange termijn van een inflatie onder, maar dicht bij, 2% te bereiken, de inflatie "op enig moment in de toekomst boven dat niveau" moet liggen.

De implicatie van zijn opmerkingen is dat Draghi een bredere versoepeling overweegt – met inbegrip van een hervatting van de activa-aankopen – en een verbintenis om op te treden die afhangt van het verwachte inflatieverloop.

Beleggers moeten nu opletten op wat andere beleidsmakers van de ECB zeggen, en in het bijzonder of ze net zo enthousiast zijn over de noodzaak tot actie, en hoe de Europese Raad de race om Draghi op te volgen beïnvloedt.

Lees meer analytische artikelen over het beleid van de ECB en andere vooraanstaande centrale banken, zoals de US Federal Reserve, op Investors' Corner blog