Dit artikel wordt u aangeboden door Candriam.

Candriam: Cryptomunten en ESG: een contradictio in terminis?

Cryptocurrencies en ESG: onverenigbaar?

Cryptocurrencies en ESG: onverenigbaar?

Cryptomunten zijn een digitale activaklasse waarbij transacties worden geverifieerd en geregistreerd aan de hand van een decentraal systeem, in plaats van door een centrale instelling, zoals de banken.

 

De Covid-19 pandemie heeft verschillende markt- trends in een stroomversnelling gebracht, niet het minst het gebruik van cryptomunten (of kortweg 'crypto') en de groeiende populariteit van ecologische, sociale en governancecriteria (ESG) bij beleggers. De toenemende acceptatie van cryptomunten als een belegbare en verhandelbare activaklasse door de mainstream financiële instellingen heeft zeker een rol gespeeld.

Cryptomunten hebben ook geprofiteerd van de belangstelling van 'millennials', jongere en weinig ervaren beleggers. Volgens marktschattingen bestaan er ongeveer 5.400 verschillende cryptomunten maar het zijn de grootste, Bitcoin en Ethereum, die strijden voor een plaatsje op de mainstream markten, gesteund door het geld en de invloed die zij vertegenwoordigen. Met een gecombineerde marktwaarde van ongeveer 1 biljoen Amerikaanse dollar is de prijs van één enkele bitcoin gestegen van ongeveer 7.000 dollar een jaar geleden tot een recordhoogte van bijna 65.000 dollar op 14 april 2021.

Het eerste jaar van de Covid-19 pandemie is dan ook fundamenteel gebleken voor de toepassing van ecologische, sociale en governancecriteria (ESG) bij beleggers. Volgens ons is dat deels het gevolg van jongere generaties beleggers, die sociale en ethische beleggingsopties aanzienlijk belangrijker vinden dan de babyboomers. Hoewel zowel ESG-beleggingen als de fascinatie voor bitcoin sterk zijn toegenomen door de pandemie, rijst steeds meer de vraag of beleggen in cryptomunten voldoet aan de strenge criteria inzake ecologische effecten, de governancenormen van be- drijven en de maatschappij op zich.

 

In dit document schetsen we het standpunt van Candriam over de vraag of cryptomunten verenigbaar zijn met ESG. We zullen niet dieper ingaan op niche cryptomunten zoals Stable coins en wat voorheen bekend stond als Libra - Facebook, nu bekend onder de naam Diem. We beginnen met de recente onrust- wekkende berichten over het energieverbruik van Bitcoin, engaandandieperinopandere ESG-pijnpunten en vanwaar die komen. We zullen ook dieper ingaan op welke activaklasse crypto precies is, en hoe het teruggaat tot het concept van decentrale financiering, die op zijn beurt de blockchain-database in het leven riep. Vervolgens leggen we uit hoe blockchain de drijvende kracht is achter cryptomunten, en bekijken we hoe een aantal ESG-pijnpunten verband houden met de manier waarop verschillende cryptomunten zijn gestructureerd en geprogrammeerd. Tot slot schetsen we enkele van de belangrijkste ontwikkelin- gen in crypto en vellen we een oordeel over de vraag of toekomstige ontwikkelingen het pad kunnen effenen voor cryptomunten, die als activaklasse beter voldoen aan duurzaamheidscriteria

 

Download de volledige studie – Cryptocurrencies and ESG: a contradiction in terms? Het document is alleen beschikbaar in het Engels.