Dit artikel wordt u aangeboden door Candriam.

Candriam: Visies & overtuigingen van het huis

Gematigd optimisme

In juli bleven de economische indicatoren positief. Dat doet het beste vermoeden voor een verderzetting van het economische herstel, weliswaar tegen een lager tempo. De dienstensector profiteert van de vaccinatiecampagnes in de ontwikkelde landen en ook de verwerkende nijverheid doet het nog steeds goed. Indien de bottlenecks aan de aanbodzijde blijven wegen op de economie omdat het herstel krachtig is en de crisis erg specifiek is, blijven beleggers zich richten op de sterke bedrijfswinsten en zullen ze dankzij de dalende obligatierentes optimistisch blijven voor aandelen, met name groeisectoren.

Een meer verdeelde wereld

De wereldwijde situatie vertoont een sterk uiteenlopend beeld. In eerste instantie zien we dat vooral de ontwikkelde landen, meer bepaald de VS en Europa, vooruitgang hebben geboekt met hun vaccinatiecampagnes en niet de groeilanden, die pas laat in actie geschoten zijn. Indien er nieuwe varianten opduiken, zou dat een volledige heropening op de helling kunnen zetten. Bovendien zijn er enkele idiosyncratische situaties zoals in China. De Chinese regering heeft immers beslist om strenge regelgeving toe te passen op technologiebedrijven, hoewel ze haar algemeen monetair beleid blijft versoepelen. Dat weegt enigszins op de groeilanden.

Dit klimaat, een combinatie van onzekerheid over Covid-19 en ondersteuning van de belangrijkste centrale banken, heeft ervoor gezorgd dat beleggers voorzichtiger zijn geworden.  Het zorgde er echter ook voor dat de nominale obligatierentes zijn gedaald, onder impuls van lagere reële rentevoeten. De financiële instellingen en de centrale banken, zoals de ECB, de BoJ en de FED, bleven obligaties opkopen, waardoor de termijnpremie daalde.

Het economisch herstel speelt in de kaarten van de bedrijven, die erg sterke bedrijfswinsten kunnen voorleggen. Aangezien de economie blijft groeien dankzij de voorzichtige centrale banken en meer begrotingssteun de komende jaren, blijft het klimaat voor aandelen zonder meer positief.

Ons credo

Hoewel de nominale en reële obligatierentes de afgelopen maanden zijn teruggevallen, denken we dat deze evolutie niet het verwachte groeiparcours voor de komende jaren weerspiegelt.  Uit de ISM-cijfers blijkt dat er een grote kloof gaapt tussen de economische situatie en de langetermijnrentes.

Bovendien zou de Fed haar opkopen van obligaties wat kunnen afbouwen naarmate de situatie op de arbeidsmarkt verbetert. De termijnpremie kan bijgevolg stijgen. Ook de inflatie lijkt verankerd op een hoger dan verwacht niveau. Volgens ons zullen de langetermijnrentes dan ook stijgen, vooral in de VS, waar de plannen van Biden nog niet uitgevoerd werden. Op dezelfde manier zal het begrotingsplan in Europa met het NGEU de komende jaren vorm krijgen. Als de geschiedenis een leidraad is, dan zullen in een dergelijk klimaat valueaandelen, Europese en Japanse aandelen beter presteren dan Amerikaanse aandelen.

We blijven alert voor de groene en meer billijke maatschappelijke evoluties, die een duurzame stempel op de markten zullen drukken en bepalend zijn voor de keuzes van beleggers en de bedrijfswinstmarges, afhankelijk van hun aanpassingsvermogen.

Risico's voor het scenario

De verspreiding van de virusvarianten moet van nabij worden gevolgd. Hoewel de vaccins werkzaam lijken te zijn voor de huidige varianten, zou een eventuele verspreiding de heropening of op zijn minst de aard van de groei de komende maanden in het gedrang kunnen brengen. Hierdoor zouden de langetermijnrentes dalen. Een ander risico is dat de bottlenecks aan de aanbodzijde hardnekkiger blijken dan verwacht. Dat zou duurzamere inflatie betekenen en de bedrijfsmarges onder druk zetten. Het vertrouwen van beleggers in een 'goudlokje'-scenario van tijdelijke inflatie en solide en duurzame groei zou zo kunnen afbrokkelen.

Onze huidige multi-asset strategie

De liquiditeit op de markten is tijdens het zomerseizoen beperkt en kan aanleiding geven tot wat volatiliteit. Daarom dekken we het risico van onze wereldwijde aandelenportefeuille af door wat bescherming op Europese aandelen te kopen zodat we neutraal zijn voor aandelen ten opzichte van obligaties. In het vastrentende luik blijven we onderwogen in overheidsobligaties omwille van de huidige lage rentevoeten.

Op langere termijn bekeken blijven we echter geloven in een breed gedragen herstel, d.w.z. hogere inflatie en hogere rentevoeten, waarvan het valuesegment moet kunnen profiteren. In dat klimaat blijven we positief voor Europese, Japanse en smallcapaandelen. We blijven ook positief voor bepaalde groeilanden, Chinese A-aandelen (op de binnenlandse markt gericht) en Latijns-Amerikaanse aandelen.