Janus Henderson: Global equity market neutral, het gereedschap

Wat voor strategieën kan een Market Neutral Fonds gebruiken om een positief rendement te halen in alle marktomstandigheden?

De coronavirus-pandemie heeft veel aanvaarde paradigma's in de beleggingswereld op zijn kop gezet, wat voor veel sectoren tot ongekende tegenslagen heeft geleid. In dit artikel geeft Steve Johnstone, portefeuillebeheerder, een toelichting op een aantal van de gereedschappen die in een flexibele neutrale strategie voor wereldwijde aandelen gebruikt kunnen worden voor het genereren van positieve resultaten onder alle marktomstandigheden.

De Global Equity Market Neutral-strategie is volledig opgebouwd uit aandelen, gericht op het leveren van alfa van long- en short-posities, ongeacht de markttrend op korte termijn. Met deze ideeën bouwen we een portefeuille op met het doel trendneutraal op de bredere markt te zijn, en waarmee we tegelijkertijd een voorkeur voor specifieke factoren vermijden die volgens ons een mogelijk risico vormen.

De strategie is opgebouwd rond beleggingen in een reeks 'beste ideeën' van geselecteerde teams binnen Janus Henderson die actief betrokken zijn bij het op de markt brengen van kapitaal. Deze ideeën worden meestal ingezet met behulp van 'gepaarde' beleggingen, bestaande uit een combinatie van short- en long-posities waarmee een specifiek resultaat wordt beoogd, of een combinatie op basis van relatieve waarde. Voor deze thematische aanpak kan soms meer dan een aandeel nodig zijn aan de lange of korte kant van een transactie, of kunnen zelfs Exchange-traded funds (ETF's) of indexen worden ingezet. We gebruiken een op risicopariteit gebaseerde aanpak bij de portefeuille-opbouw, waarbij we een risicoafweging maken voor de volatiliteit van de ideeën om ervoor te zorgen dat het risico voor zowel de korte als de lange kant in balans is. Door de risico's op deze manier af te wegen, kunnen alle ideeën het portefeuillerendement beïnvloeden zonder dat er een idee de boventoon voert.

Fundamentele analyse en aandelenselectie vormen de kern van het beleggingskeuzeproces, terwijl de opbouw van de portefeuille hier met een kwantitatieve aanpak los van staat. We spreiden kapitaal voornamelijk door de risico's in evenwicht te brengen die volgens onze modellen door elk idee aan de portefeuille worden toegevoegd.

Van daaruit streven we naar het aanpassen van het gealloceerde kapitaal op basis van onze kwalitatieve beoordeling van een reeks andere risicofactoren zoals liquiditeit, stijlvoorkeur of bèta.

Ideeën voor de strategie zijn afkomstig van een aantal beheerders van specifieke onderliggende portefeuilles. Elke beheerder is gespecialiseerd in de aandelenselectie binnen zijn of haar veld, waarmee we de belangrijkste wereldmarkten dekken met een mix van verschillende beleggingsstijlen. Een van de interessantste aspecten van het voeren van een wereldwijde eigen strategie van 'beste ideeën' is de flexibiliteit die we hebben om capaciteit te kunnen toevoegen waar we mogelijke waarde zien. Onze kwantitatieve aanpak voor het samenstellen van portefeuilles stelt alle beheerders in staat hun ideeën toe te voegen en invloed uit te oefenen, en brengt de risico's van de verschillende benaderingen met elkaar in evenwicht. Daarnaast wordt de spreiding binnen de portefeuille op regionale of sectorbasis uitsluitend aangestuurd door waar wij de beste kansen zien. We streven er over het algemeen naar directionele blootstelling tot een minimum te beperken in een portefeuille binnen een kader waarin we vertrouwen hebben.

"De strategie wordt actief beheerd met zowel zachte als harde verlieslimieten. We herbeoordelen de redenen om in dit fonds te beleggen voor elke gekoppelde transactie die meer dan 40 basispunten (bp) in positieve zin of meer dan 30 bp in negatieve zin bijdraagt, met een harde stop-loss-limiet van 50 bp."

 

Risicopariteit en marktvolatiliteit

We beschouwen kortetermijnvolatiliteit als onderdeel van onze risicopariteitsbenadering aan de hand waarvan de positieomvang en het totale risico binnen de strategie worden bepaald. Het doel is ervoor te zorgen dat alle bijdragende factoren in balans zijn, om te vermijden dat sommige ideeën de portefeuille meer beïnvloeden dan andere. Uitzonderingen daargelaten, vertoont de prijscorrelatie tussen aandelen een aanhoudend dalende tendens sinds de piek van 2009, aan het begin van de wereldwijde financiële crisis. Het is echter geen verrassing dat we in de eerste paar weken van de Covid-19-pandemie in diverse sectoren veel volatiliteit zagen.

 

Verder lezen? Dat kan hier.