Janus Henderson: Nieuws en opportuniteiten voor wereldwijde duurzame aandelen

Wat zijn de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid na de coronacrisis?

Hamish Chamberlayne, hoofd van wereldwijde duurzame aandelen onderzoekt de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid na de coronacrisis en bespreekt hoe het fonds heeft gepresteerd tegen deze achtergrond.

Kernpunten:

  • Nu de lockdown-maatregelen versoepelen en de economische activiteit opnieuw herstelt, hopen veel beleggers op een V-vormig economisch herstel, temeer omdat de centrale banken belangrijke stimuleringsmaatregelen getroffen hebben.
  • Ondanks de opeenvolgende klimaatrampen, blijft het vooruitzicht van een ‘groen herstel’ in de Europese Unie (EU) veelbelovend dankzij de fiscale stimuleringspakketten die hernieuwbare energiebronnen, groene bouwtechnologie en -materialen en elektrische voertuigen direct ondersteunen.
  • We verwachten wisselend succes voor de bedrijven naarmate de maatregelen versoepelen maar we geloven dat die bedrijven die werk maken van een transitie naar een koolstofarme economie en digitalisering op lange termijn veerkrachtiger zullen zijn.
 

Hoe goed presteerden we vanuit milieu-oogpunt?

In onze update van het eerste kwartaal schreven we dat de Covid-19-pandemie ons een idee gaf van hoe een duurzame toekomst eruitziet met een forse daling van de koolstofemissies en de luchtverontreiniging. De eerste satellietgegevens wijzen op een vermindering met 30-60% van de stikstofdioxide en de concentratie stofdeeltjes in grote steden wereldwijd als gevolg van de geringere verkeersopstoppingen, het kleinere aantal vliegtuigverplaatsingen en de verminderde activiteit in de zware industrie. Maar nu de economische activiteit zich herstelt, zal blijken dat het slechts om een korte onderbreking ging en dat dit een verwaarloosbare impact zal hebben op de vertraging van de klimaatcrisis die blijft escaleren.

Te midden van de door de pandemie gedomineerde krantenkoppen schenken we weinig aandacht aan de nieuwsberichten over de meest recente milieurampen: recordtemperaturen in het Noordpoolgebied en een recordaantal bosbranden in Siberië. Dit na het record aantal bosbranden in Australië en het Amazonewoud vorig jaar. Maar het is bemoedigend om te zien dat veel regeringen de noodzaak inzien om over te schakelen naar een koolstofarme economie en we zijn optimistisch over de vooruitzichten van een ‘groen herstel’ in de EU met directe fiscale stimuleringsmaatregelen voor de sector van de groene technologieën zoals hernieuwbare energiebronnen, groene bouwtechnologie en -materialen en elektrische voertuigen.

Verder lezen? Dat kan hier.