Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: 10 redenen voor dividendstrategie

Kempens wereldwijde dividendstrategie bestaat tien jaar. Het Dividend team van zes ervaren en gedreven portfoliomanagers kijkt uit naar de volgende tien. WAAROM?

1
Omdat de dividendstrategie van Kempen dé buffer in de portefeuille van de langetermijnbelegger is. Meestal stijgen dividendaandelen mee in een opwaartse markt en dalen ze minder hard in een neerwaartse markt. Daarmee is dividendbeleggen een relatief defensieve aandelenstrategie met een verwachte stabiele waardegroei op de LANGE TERMIJN. Dat laatste is de kern van Kempens beleggingsfilosofie.

2
Omdat de wereldwijde dividendstrategie van Kempen in de afgelopen tien jaar een totaalrendement van meer dan 100 procent heeft behaald. Dit is een gemiddeld rendement van ruim zeven procent per jaar. Hiervan is ruim één procent per kwartaal gedeeld met de aandeelhouders in de vorm van dividend*. Aldus presteert de dividendstrategie van Kempen na kosten beter dan de MSCI World Index. Omdat de WERELDWIJDE dividendstrategie van Kempen in de afgelopen tien jaar een totaalrendement van meer dan 100 procent heeft behaald. Dit is een gemiddeld rendement van ruim zeven procent per jaar. Hiervan is ruim één procent per kwartaal gedeeld met de aandeelhouders in de vorm van dividend*. Aldus presteert de dividendstrategie van Kempen na kosten beter dan de MSCI World Index.

3
Omdat de wereldwijde dividendstrategie van Kempen in de afgelopen tien jaar ook meer rendement haalde dan de dividendstijl in het algemeen. Kempens Dividend team maakte het onderscheid dankzij een gedisciplineerde en consistente aanpak, die leidde tot de selectie van de juiste dividendaandelen.

4
Omdat Kempens wereldwijde dividendstrategie in 2012 – als eerste in de Benelux – een Morningstar Gold Rating kreeg. En omdat Kempen deze in 2018 nog steeds heeft. Morningstar kijkt hiervoor verder dan rendementscijfers en beoordeelt op vijf facetten: het beleggingsteam, het beleggingsproces (en portefeuille), het fondshuis, de fondsprestaties en de kostenstructuur. Een kwalitatieve analyse, waarmee ook iets over de toekomst wordt
gezegd.

5
Omdat het een ijzersterk team is. Sommige portfoliomanagers kennen elkaar al meer dan zeventien jaar, en ze weten dat het team, het geheel, méér is dan de som der delen. Dat komt onder meer omdat ze elkaar uitdagen op hun keuzes. Zo houden ze elkaar scherp en profiteren ze van elkaars kennis.

6
Omdat het Dividend team zich altijd afvraagt waarom andere vérkopen. Dit is een van de zes vragen van de vaste checklist, die de teamleden altijd met elkaar bespreken bij de selectie van bedrijven met een aantrekkelijke waardering. Deze checklist is gemaakt om fouten uit het verleden te voorkomen. Het is immers altijd goedkoper om van andermans fouten te leren.

7
Omdat dividendbeleggen niet saai en simpel is – zoals sommigen abusievelijk beweren. Het is zoveel méér dan aandelen kopen met het hoogste dividendrendement. Verwacht geen quick wins of rendementen met dubbele cijfers in korte tijd. Het streven is een stabiele belegging met een bovengemiddeld rendement voor de lange termijn, met als voornaamste kenmerken drie p’s: pick-up – hoger direct dividendrendement; participatie – meegaan met stijgende beurskoersen; en protectie – bescherming bij neergaande koersen.

8
Omdat het Dividend team de aantrekkelijkste ondernemingen met een sterke kapitaaldiscipline selecteert. Het team kiest voor die bedrijven die ook in de toekomst een dividend van drie procent of meer kunnen blijven uitkeren. Dit ‘dividendcommitment’ zorgt voor een goede kapitaaldiscipline. Met andere woorden: die bedrijven zullen weloverwogen investeren en bijvoorbeeld niet snel te veel betalen voor overnames.

9
Omdat ESG de laatste jaren meer in het beleggingsproces geïntegreerd is als risicofactor. ESG (Environmental Social Governance) is geïntegreerd in het EPV-waarderingsmodel (Earnings Power Value). Dit EPV-model maakt het nog beter mogelijk om ondernemingen te waarderen en daarbij vooruitzichten en (ESG)-risico’s mee te nemen.

10
Omdat de portfoliomanagers van het Dividend team ook in hun eigen fonds beleggen. Zij staan al tien jaar volledig achter hun dividendstrategie en gáán er de komende tien jaar voor om weer beter te scoren dan de MSCI World NTR Index.

Bron: Bloomberg – 13 november 2017, totaalrendement (combinatie van dividendrendement en koersstijging) op basis van beurskoersen na kosten.

Meer weten?