Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: 5x ontwikkelingen in verantwoord beleggen

De groeiende aandacht voor verantwoord beleggen is een positieve ontwikkeling. Beleggingsbeleid kan van grote toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij en het milieu. Welke aspecten zijn op dit moment ‘top of mind’ bij institutionele beleggers?

Kempen Capital Management N.V. (KCM) zet enkele belangrijke zaken op een rijtje.De video toont hoe wij als vermogensbeheerder omgaan met verantwoord beleggen.

 

 

Actieve en minder actieve pensioenfondsen
De Nederlandsche Bank is in 2015 gestart met een onderzoek waarin zij pensioenfondsen heeft gevraagd naar hun duurzaamheidsbeleid. De uitkomsten worden naar verwachting in augustus 2016 gerapporteerd. Aanleiding van het onderzoek is lid 4 van art. 135 van de Pensioenwet. Dit wetsartikel verplicht pensioenfondsen om in hun jaarverslag te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Onze ervaring is dat het duurzaamheidsbeleid bij pensioenfondsen zeer divers is. Een deel van de fondsen is minder actief (uitsluitingsbeleid), sommigen zijn actiever in hun aanpak (ook engagement) en een deel is proactief (deze fondsen integreren environmental, social en corporate governance (ESG) criteria in het beleggingsproces). Wij ondersteunen pensioenfondsen bij het formuleren van hun beleid en bieden concrete (beleggings-) oplossingen voor een actievere aanpak. Dit geldt ook voor het afleggen van verantwoording over het gevoerde beleid conform art. 135. 

Transparantie over klimaatissues
De klimaatconferentie in Parijs eind 2015 heef tot veel initiatieven geleid voor het verminderen van CO2-uitstoot. Zo zijn financiële instellingen in Frankrijk tegenwoordig verplicht om de carbon footprint van hun beleggingsportefeuille te rapporteren. Maar er is nog veel onduidelijkheid over de richtlijnen voor deze rapportage. De Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) wil de rapportagestandaarden voor klimaatgerelateerde zaken harmoniseren. In Nederland pleit bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank in een recent verschenen rapport voor een overgang naar een klimaatneutrale economie. Hierin wordt bepleit dat klimaatrisico’s transparanter moeten worden. Duidelijkheid over de blootstelling aan dit risico vereist eenduidige, breed toegepaste standaarden. Duidelijke rapportages over de carbon footprint en aanpassingsplannen voor de energietransitie moeten het voor financiële instellingen makkelijker maken rekening te houden met klimaatrisico. KCM is begonnen met het meten en monitoren van de CO2-uitstoot van de beleggingsportefeuilles. Daarbij gaan we in dialoog met ondernemingen die een hoge CO2-uitstoot hebben en geen maatregelen nemen om deze te verminderen. KCM gaat hier in 2017 over rapporteren.

Samen ondernemingen aansporen
Beleggers gaan een dialoog aan met ondernemingen, om uiteindelijk waarde te creëren op de lange termijn. Waarde voor zowel de aandeelhouder als de samenleving in bredere zin. Steeds vaker worden deze ‘engagementactiviteiten’ samen met anderen uitgevoerd. Onderzoek van McKinsey & Company toont aan dat engagement veel tijd en capaciteit kost. Samenwerking is noodzakelijk om resultaten te bereiken. Een belangrijk onderdeel van engagement is het aansporen van ondernemingen om te rapporteren over hun langetermijnstrategie, en daarbij rekening te houden met relevante maatschappelijke vraagstukken. Thema’s waar KCM zich voor inzet in samenwerking met andere beleggers zijn klimaatverandering, waterschaarste en zaken als databeveiliging en cybersecurity.

Concrete doelen vastleggen
Naast ‘Global Compact’, de tien beginselen van de Verenigde Naties waarnaar veel verantwoorde beleggers verwijzen, vormen de Sustainable Development Goals (SDG’s) - variërend van het bestrijden van ongelijkheid en honger tot het bevorderen van duurzame energie - nu een belangrijk raamwerk voor beleggers. Op 27 september 2015 legden de Verenigde Naties deze 17 nieuwe doelstellingen vast. Het doel: concrete ambities formuleren richting 2030, voor een duurzame ontwikkeling van de wereld. Institutionele beleggers kunnen bij het vaststellen van verantwoord beleggingsbeleid kiezen welke doelstellingen voor hen relevant zijn om invulling aan te geven.

Impementatie wordt makkelijker
Een beperking bij verantwoord beleggen was de implementatie. Vooral kleinere beleggers hebben geen toegang tot maatwerkoplossingen en zij kregen te maken met hoge kosten bij het implementeren van een verantwoord beleggingsbeleid. Goed nieuws is dat er steeds betere oplossingen voor verantwoord beleggen beschikbaar komen. Een voorbeeld is een passief beheerd beleggingsfonds dat bedrijven uitsluit op environmental, social en corporate Governance (ESG)-criteria en dat ook de dialoog aangaat met de ondernemingen. Ook ervaren wij dat de actieve beheerders die wij selecteren voor onze klanten steeds meer open staan voor de dialoog over verantwoord beleggen en er invulling aan geven. Ten slotte zien we brede interesse voor aandelenmandaten waarin verantwoord beleggen volledig is geïntegreerd in de beleggingskeuzes van de portfolio manager.

Deze tekst is onderdeel van de nieuwsbrief ‘Nu, actueel’ van Kempen Capital Management.

Kempen Capital Management N.V. (KCM) heeft een vergunning als beheerder van diverse beleggingsinstellingen en voor het verlenen van beleggingsdiensten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.