Kempen: Beleggen in logistiek vastgoed loont dankzij online shoppen


Beleggen in bedrijfsvastgoed wordt vaak als stabiel en betrouwbaar gezien. Daarentegen is leegstand in winkelvastgoed al jaren een bekend fenomeen door onder andere online winkelen. Eigenaren van winkelvastgoed hebben er een hele kluif aan om voor een langere periode een huurder te vinden. Aan de andere kant zoeken beleggers stabiel rendement en het liefst met beperkte risico’s. Dit is niet voor alle vastgoedobjecten vanzelfsprekend. Toch is een stabiel jaarlijks rendement van 6% niet onmogelijk, mits er gekozen wordt voor het juiste type vastgoed.

Binnen de vastgoedsector maakt logistiek vastgoed een enorme ontwikkeling door. Dit komt doordat onze maatschappij steeds meer geënt is op online aankopen. De mogelijkheid om online te winkelen heeft een prominente rol in ons leven ingenomen en we stellen hoge eisen aan de bezorging van de bestelling: het liefst zo snel mogelijk op de locatie die wij zelf kiezen. En als het product niet naar wens is, moet alles makkelijk retour kunnen.

Logistieke wereld
Achter de webshop gaat een complexe logistieke wereld schuil, waar automatisering het wezenlijke verschil maakt. In moderne distributiecentra zorgt een geavanceerd geautomatiseerd systeem ervoor dat de bestelling uit het enorme magazijn wordt gehaald, verpakt en vervolgens verzonden. Naast deze robotisering zijn de karakteristieken van het vastgoedobject belangrijk. Zo is de locatie van het distributiecentrum cruciaal. De grootte van het object (50.000-100.000m2) zorgt voor meer opslagcapaciteit om een hoger volume van retour gestuurde en uitgaande producten te kunnen verwerken. De robotiseringtrend creëert meer opslagcapaciteit met aanzienlijk hogere gebouwen. Zo kan een heftruck in bestaand vastgoed vaak maar tot 10 meter reiken, terwijl nieuwe robotsystemen pakketten uit stellingen van wel 24 meter hoogte kunnen pakken.

Robotisering
Bij logistiek vastgoed draait het om maatwerk: de robotisering en het object worden precies op maat van de huurder of gebruiker opgezet. De combinatie van vastgoedkarakteristieken én het geavanceerde robotsysteem bepalen het succes van de logistieke onderneming. De huurder investeert in de techniek en dat moet uiteraard terugverdiend worden. Dat maakt de kans dat de huurder voor een lange periode gevestigd blijft in het gebouw, zeer groot. Huurcontracten staan voor een lange termijn vast en leveren een stabiele kasstroom op. Dat is niet alleen prettig voor de eigenaar van het vastgoedobject, maar zeker ook voor de belegger. Met lange huurtermijnen en daarmee lage risico’s, is 6% stabiel jaarlijks rendement reëel en aantrekkelijk voor beleggers in modern logistiek vastgoed. Dit dankzij de enorme ontwikkeling van online winkelen.

Egbert Nijmeijer
Senior portfolio manager onroerend goed, Kempen Capital Management

  • Dit artikel is eerder gepubliceerd in Vastgoedjournaal