Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: Instappen in olie?

Portfoliomanager Dimitri Willems betoogt dat voor selectieve dividendbeleggers met een langetermijnhorizon de energiesector toch aantrekkelijke instapkansen kan bieden.

Een aantal buitenlandse oliemaatschappijen met een lang en betrouwbaar dividendtrackrecord kondigde onlangs drastische dividendaanpassingen aan: zij gaan het dividend verlagen of zelfs compleet passeren. Echt verbazingwekkend is het niet dat in veel boardrooms dergelijke besluiten genomen worden, nu de prijzen van grondstoffen als olie zo laag zijn. Voor dividendbeleggers is het zeker lastig om in de huidige omgeving van lage grondstofprijzen in de energiesector interessante beleggingen te vinden, maar onmogelijk is dat allerminst. Een ervaren dividendbelegger die selectief te werk gaat kan nog steeds bedrijven vinden met een stabiel of zelfs groeiend dividend.

Kijken naar de balans
Ons uitgangspunt is vrij eenvoudig: wij kijken naar de balans. Onder druk van obligatiebeleggers en kredietbeoordelaars kan een forse schuldenlast een belangrijke reden zijn om het dividend te verlagen of te passeren. Daarom gaan wij als dividendbeleggers op zoek naar ondernemingen die vrijwel geen schulden of een netto kaspositie hebben. Daarnaast vinden wij het een grote pre als bedrijven over een flexibel bedrijfsmodel beschikken en de kosten snel kunnen verlagen. Het kan hierbij helpen als zij asset light zijn: ofwel  als het bedrijfskapitaal niet in allerlei on(der)benutte activa is vastgelegd.

Er zijn in de energiesector bovendien bedrijven te vinden die juist van lage grondstofprijzen profiteren. Raffinaderijen zijn daar een goed voorbeeld van: ruwe olie vormt de voornaamste input in hun productieproces. In het bijzonder in Noord-Amerika vinden we in dit segment bedrijven met een gunstige concurrentiepositie. Enerzijds hebben zij toegang tot relatief goedkope olie uit nabijgelegen schalievelden. Anderzijds zijn er sinds de jaren tachtig in de Verenigde Staten geen nieuwe raffinaderijen meer gebouwd en is het vrijwel onmogelijk om in de toekomst bij te bouwen Zo kunnen dergelijke bedrijven een houdbaar hogere raffinagemarge en een aantrekkelijk dividend bieden.

Huiswerk doen
Er zijn nog steeds genoeg ondernemingen die dividend blijven uitkeren. Voor dividendbeleggers die goed hun huiswerk doen – balansen bestuderen, bedrijfsmodellen analyseren en op zoek gaan naar concurrentievoordelen – kan het risico/rendementsprofiel nog steeds aantrekkelijk zijn. Voor selectieve dividendbeleggers met een langetermijnhorizon kan de nietsontziende druk op de aandelenkoersen in de energiesector dan ook aantrekkelijke instapkansen bieden.

Over de auteur:
Dimitri Willems is senior portfolio manager equities en is werkzaam voor het team dat de dividendstrategie van Kempen Capital management uitvoert.

Kempen Capital Management N.V. (KCM) heeft een vergunning als beheerder van diverse beleggingsinstellingen en voor het verlenen van beleggingsdiensten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.