Kempen: Wie beheren het Kempen Global Small-cap Fund?


Ruim een jaar geleden werd het Kempen Global Small-cap Fund gelanceerd: een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille die actief wordt beheerd, volledig bestaand uit small-cap bedrijven. Jan Willem Berghuis is een van de fondsbeheerders. Hij legt uit wat beleggen in small-caps voor hem zo aantrekkelijk maakt: ‘Ik geloof sterk in dat persoonlijke contact.’

‘Ik heb bij Kempen heel veel kansen gekregen om mezelf te ontwikkelen. Het meest recente voorbeeld is dat ik aan de wieg heb gestaan van de lancering van het Global Small-cap fund. Iedere dag als ik naar huis fiets, heb ik het gevoel dat ik weer iets geleerd heb en dat geeft energie. Ik zie mezelf dit werk nog tientallen jaren doen Naast Kempen als bedrijf, beleggen ook veel collega’s in ons fonds, waaruit dat vertrouwen ook blijkt. Daarbij is de cultuur zo dat ik me ondernemer voel. Dat zijn dingen die het aantrekkelijk maken.

Small-caps zijn mijn lust en mijn leven. Vanaf het begin van mijn loopbaan bij Kempen heb ik mij gespecialiseerd in het analyseren van small-caps. Tot ongeveer twee jaar geleden lag mijn focus voornamelijk op Nederlandse small-cap aandelen. De wereld wordt echter steeds globaler en Kempen Capital Management is in de afgelopen twintig jaar meegegaan in die trend. Begin 2013 zijn we begonnen met de voorbereiding van de lancering van een global small-cap fonds wat leidde tot de lancering van het Kempen Global Small-cap fonds op 8 juli 2014.

‘How did you find us?’

Een van de redenen om in small-caps te beleggen is deze bedrijven door relatief weinig en soms geen analisten gevolgd worden. Dit betekent dat je veel toegevoegde waarde kunt behalen door het doen van eigen, diepgaande research, waardoor interessante beleggingskansen ontstaan. Er is in het huidige digitale tijdperk ontzettend veel informatie te vergaren. Daarnaast zien we dat we geen moeite hebben om spreektijd te krijgen met de top van de bedrijven waarin we investeren, iets dat bij large-caps minder vanzelfsprekend is. Voor ons is spreken met het management standaard onderdeel van ons proces. Ik geloof sterk in dat persoonlijke contact. Het is cruciaal om de lang termijnstrategie van management goed te begrijpen en die haal je maar zeer zelden uit een jaarverslag. Als betrokken aandeelhouder halen we veel informatie uit onze sparringsessies met management teams. Soms spreken we bedrijven die maar één belegger per maand zien. Dan word je bijna met open armen ontvangen, zeker in Azië: ‘How did you find us?!’, horen we dan.

Kempen is 25 jaar geleden gestart met beleggen in Nederlandse small-caps en heeft een sterk lange termijn track record opgebouwd. Het global small-cap fund bouwt voort op deze expertise. Mede daarom ben ik dubbel gemotiveerd om een goed trackrecord op te bouwen en hier een succes van te maken. Of ik nog een sectorvoorkeur heb? Ja, de technische bedrijven en dan vooral de halfgeleiders zijn een oude liefde, die blijven mij boeien. Hier komt de natuurkundige in mij weer naar boven.’

Jan Willem Berghuis, senior portfolio manager van het Kempen Global Small-cap Fund

Dit artikel maakt deel uit van de Quarterly van het Global Small-cap Fund. Voor de hele publicatie, klik hier.