Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen's Kijk: Het herstel van de economie

Kempen’s Kijk is een tweewekelijkse column, waarin wij onze kijk op economische ontwikkelingen in de wereld geven.

Vorige week verklaarde Trump het coronavirus overwonnen. De Chinezen bestempelden op hun beurt de beursrally als een ‘gezonde stierenmarkt’. En op het moment van schrijven van deze tekst slikken beleggers het allemaal als zoete koek. Aandelenkoersen gaan weer gezwind hoger, de letter ‘V’ regeert. Victorie op het virus, een V-vormig economisch herstel en regelmatige opflakkerende hoop op een vaccin. 

Nu zijn de recentste economische cijfers ontegensprekelijk goed. Boven verwachting vaak. Zo lagen in de maand mei de kleinhandelsverkopen in de eurozone nauwelijks een vijftal procent onder die van een jaar terug. Grote kans dat de schade in juni ingehaald zal blijken te zijn. Met natuurlijk verschillen tussen landen. Afhankelijk van hoe zwaar die getroffen zijn (geweest). Maar globaal genomen lijkt het herstel inderdaad best V-achtige kenmerken te vertonen.

Toch blijft het opletten op dat andere woord met dezelfde beginletter: voorbarig. Het herstel is zeker niet definitief verworven. De Amerikaanse, Braziliaanse of Indiase viruscurves zijn hiervan  even logische als gekende illustraties. Of neem een paar cijfers van het IMF. In januari verwachtte deze instelling nog dat in 160 landen het BBP per capita in 2020 zou toenemen. Dat is bijgesteld naar een afname in 170 landen. Zolang dit niet gerecupereerd is, is de ‘V’ in ieder geval niet volmaakt.

Nu, de grootte van een economie is één zaak, een andere is de kwaliteit. Misschien kan het coronavirus op dat kwalitatieve domein uiteindelijk nog iets positiefs opleveren.

Ten eerste op micro-niveau. Vanaf maart hebben we met z’n allen een plotse praktijkcursus ‘digitaal werken’ ondergaan. Met succes. Waardoor het helemaal niet zo logisch en noodzakelijk blijkt te zijn om elke dag in de file te staan. Velen ervaren dit als kwaliteitswinst in hun persoonlijke leven. Als dit een structureel ‘blijvertje’ wordt, zal het milieu hetzelfde gaan ervaren.

Lees verder op onze website