Dit artikel wordt u aangeboden door PGIM Investments.

PGIM Investments: Een aangepast traject

De macro-economische effecten van het Europese plan voor de aanpak van klimaatverandering.

Nu de temperatuurstijging wereldwijd versnelt, zullen klimaatverandering en het beleid dat erop gericht is de effecten daarvan te beperken hun onuitwisbare stempel op de economische resultaten drukken. Maar zoals we recentelijk in de eurozone zagen, kunnen deze resultaten ook een meer positieve kant opgaan. Het momentum binnen de eurozone om de klimaatverandering aan te pakken groeide in 2019, en de Covid-pandemie gaf de politieke vaart zelfs een extra zetje.

De fiscale maatregelen die zich richten op het aanpakken van klimaatverandering, zoals de Europese Green Deal en het recentere Europese herstelfonds, dat ook bekendstaat als Next Generation EU, kunnen het bbp van de eurozone in 2024 met wel 2% laten groeien. Inmiddels heeft het momentum zich ook uitgebreid naar het monetaire beleid. In de herziening van het monetaire beleid van de ECB, waarvan de afronding nu tot midden 2021 is opgeschort, maakt klimaatverandering integraal deel uit van de hervorming van het algemene beleidskader.

 De allesomvattende inzet van Europa voor het aanpakken van klimaatverandering wordt steeds meer gemeengoed in de regio en politieke veranderingen kunnen dat waarschijnlijk niet meer laten ontsporen. De gevolgen ervan strekken zich ook tot buiten het continent uit omdat Europa's belangrijkste handelspartners op deze manier sterk worden aangemoedigd om vergelijkbare acties te ondernemen als ze toegang tot de regio willen houden. Ook de beleggingsimplicaties kunnen aanzienlijk zijn en omvatten een afgenomen fragmentatierisico, steun voor de recente appreciatie van de euro, stabiele marges voor obligaties uit periferielanden ten opzichte van Duitse staatsobligaties, en een betere basis voor kredietverstrekking in de belangrijkste sectoren.

Lees meer