PGIM Investments: Wat kunnen we in 2021 verwachten van de vastgoedmarkten?


De professionals van het PGIM Real Estate team geven hun visie op de huidige economische toestand en hun vooruitzichten voor wereldwijd vastgoed.

Positief nieuws over vaccins en duidelijkheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen stuwden de prestaties van wereldwijde REITs in het vierde kwartaal op. Pfizer maakte nieuws over de fase 3 klinische studies voor hun coronavaccin bekend en verraste beleggers met een effectiviteitspercentage van 90%. Moderna maakte kort daarna vergelijkbare resultaten bekend voor hun vaccin. Daarnaast leverden de zwaar betwiste Amerikaanse presidentsverkiezingen na enkele dagen van stemmen tellen uiteindelijk een duidelijke winnaar op.

 

Wereldwijd stegen REITs in deze periode meer dan 13%. Een duidelijk signaal dat de economie weer opengaat zorgde voor beter dan verwachte prestaties voor REITs. Doordat de pandemie de manier beïnvloedde waarop mensen leven, werken en ontspannen, werd vastgoed immers recht in het hart getroffen. Beleggers blijven zich zorgen maken over de omvang van de 'Covid-winteruitbraak' en nieuwe mutaties die zich gemakkelijker kunnen verspreiden en/of beter bestand zijn tegen bestaande vaccins. Daarentegen zijn ze optimistisch over de aanhoudende stimuleringsmaatregelen en denken ze dat de start van vaccinatieprogramma's ervoor zal zorgen dat de gevolgen van die winteruitbraak tijdelijk zullen zijn. Actief beheer blijft een belangrijk hulpmiddel voor beleggers nu kansen verschuiven van inkomstenstromen die profiteerden van of veerkrachtig bleken in de pandemie, naar inkomstenstromen die tijdelijk door de pandemie getroffen werden, maar de vraagtrends op de lange termijn zijn intact. 

Lees meer