Dit artikel wordt u aangeboden door Pictet Asset Management.

Pictet AM: Megatrends geven themabelegger houvast

Thema’s als digitalisering, technologische innovatie en verduurzaming van de economie spreken tot de verbeelding, ook bij beleggers.

Deze trends zijn herkenbaar en kunnen op de lange termijn een hoger rendement bieden. Mits een thema geen hype blijkt, stelt Gertjan van der Geer, hoofd thematisch beleggen bij fondshuis Pictet Asset Management. “Om die reden gaan wij uit van structurele megatrends in economie en maatschappij.”

De markt voor thematische beleggingen zit in een groeiversnelling. In zo’n drie jaar tijd is de omvang van het thematisch belegde vermogen gegroeid van 140 miljard naar 540 miljard euro. De hamvraag is of die groei zich zal voortzetten. Van der Geer heeft daarover weinig twijfel. “Thema’s raken mensen, dat zie je terug in de toename van het aantal themafondsen. Denk aan thema’s zoals voeding en schone energie. Het laatste is hard nodig om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Bij voeding is het onder andere zaak om verspilling in de voedingsketen tegen te gaan.”

Voor beleggers onderscheiden thema’s zich vooral doordat ze op de toekomst zijn gericht en niet op het universum aan bedrijven zoals die door grote aandelenindices worden weergegeven, stelt Van der Geer. “In feite probeer je als themabelegger te achterhalen hoe de economie er over 20 tot 40 jaar uitziet en daarvan te profiteren. Welke bedrijven zijn dan succesvol? In die bedrijven wil je zitten. Dat is heel anders dan beleggers die hun allocatie afstemmen op de huidige indexmandjes.”

Megatrends bepalen themakeuze

Die gerichtheid op de toekomst maakt het voor beleggers wel lastig om de juiste thema’s te kiezen die op de langere termijn inderdaad hogere beleggingsrendementen opleveren. “Wij gaan daarvoor uit van megatrends die bepalen waar we financieel, economisch en politiek heen gaan. Die megatrends combineren we en vervolgens kijken we welke sectoren en bedrijven van die trends profiteren. Een thema moet bij Pictet worden gevoed door meerdere megatrends.”

Van der Geer noemt de Water-strategie als voorbeeld. “Dat is gebouwd op drie megatrends: demografische groei, duurzaamheid in de zin van waterschaarste en de privatisering van de waterindustrie. Die mix bezorgt je stabiele groei op de lange termijn. Je wilt immers niet in een cyclische trend zitten en dat kan gebeuren als je een thema te nauw definieert. Dan kan achteraf blijken dat je in een hype hebt belegd. Na een beurscorrectie zie je dat dergelijke fondsen verdwijnen.”

Themafondsen waren lange tijd vooral bij particuliere beleggers populair vanwege de herkenbaarheid van de ontwikkeling. “Die aandacht zie je nu alleen maar verder toenemen. Maar ook institutionele beleggers realiseren zich dat de wereldeconomie snel aan het veranderen is en dat ze thematische elementen in hun beleggingen moeten aanbrengen om te voorkomen dat ze in de wereld van gisteren beleggen.”
 

 

Digitalisering, schone energie en technologische innovatie

Het onafhankelijke Copenhagen Institute for Future Studies heeft veertien megatrends in kaart gebracht, op basis waarvan de Zwitserse vermogensbeheerder elf themastrategieën heeft ontwikkeld, van waterschaarste en schone energie tot robotica.

Een belangrijk thema is op dit moment de digitalisering van de samenleving, herkenbaar onder meer aan de snelle groei van online. Ook is er veel aandacht voor schone energie binnen de bredere stroming van duurzaam beleggen. “Overheden stimuleren dit van bovenaf, maar je ziet dat door de pandemie dat ook consumenten hier steeds meer aandacht voor hebben en duurzamer willen leven”, aldus Van der Geer. De technologische innovatie ten slotte, gaat sneller en sneller en beïnvloedt alle aspecten van ons leven.

Niet elke thema is geschikt om in te beleggen, weet Van der Geer. Een belangrijke voorwaarde is dat het beleggingsuniversum groot genoeg is. “Tussen de 200 en 250 bedrijven heb je minimaal nodig. Je wilt immers actief kunnen beleggen. Ook moet het risicorendementsprofiel goed zijn, op termijn moet je het immers beter kunnen doen dan de MSCI World.”

De expert waarschuwt om sectorfondsen niet te verwarren met themafondsen. “Een thema moet door meerdere sectoren worden gedragen. Megatrends hebben immers een brede invloed. Dit is ook noodzakelijk voor de spreiding in je portefeuille.”

Tot slot moeten beleggers een lange adem hebben, het gaat immers om een langetermijnstrategie. Van der Geer: “Met dit uitgangspunt is thematisch beleggen voor alle beleggers geschikt die bereid zijn iets meer risico te lopen in ruil voor een hoger rendement op de lange termijn en een toekomstgerichte portefeuille.”

Dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en vormt geen aanbod noch een uitnodiging, aan de zijde van Pictet Asset Management, tot koop of verkoop van producten of diensten, of voor beleggingsadvies. Het is opgesteld op basis van subjectieve gegevens, ramingen, prognoses, verwachtingen en hypothesen. De analyse en conclusies in dit document zijn de uiting van een mening op basis van beschikbare gegevens op een specifieke datum. De effectieve ontwikkeling van de economische variabelen en waarden van de financiële markten kan aanmerkelijk afwijken van de in dit document opgenomen indicaties. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie en zijn geen betrouwbare aanwijzing voor toekomstige resultaten. De meest recente versies van het prospectus van het fonds, het KIID (Essentiële Beleggingsinformatie), het reglement en de jaar- en halfjaarverslagen zijn beschikbaar op assetmanagement.pictet of via Pictet Asset Management (Europe) S.A., 15, avenue J. F. Kennedy, L-1855 Luxemburg.