Dit artikel wordt u aangeboden door T. Rowe Price.

T. Rowe Price: Outlook 2022 - China

Aantrekkelijke kansen in China in een dynamische omgeving.

In 2021 stond het Chinese beleid bovenaan de agenda van de beleggers. Hoewel sommige beleidsmaatregelen beleggers verrasten, denkt Wenli Zheng, portfolio manager, dat de intentie van de regering duidelijk en consistent is geweest. Neem bijvoorbeeld het beleid over onroerend goed, gezondheidszorg en onderwijs. Het overkoepelende doel is om een duurzamere en rechtvaardigere samenleving op te bouwen. Anderzijds is de regelgeving inzake onlineplatforms erop gericht een open, meer concurrerend ecosysteem te creëren, in plaats van "ommuurde tuinen". De invoering van het nieuwe beleid kan op korte termijn tot marktvolatiliteit leiden, maar China heeft in het verleden wel vaker voor beroering op de markten gezorgd met nieuwe regelgeving, en de geschiedenis leert ons dat die juist tot een versnelling van innovaties hebben geleid.

Zheng wil er ook op wijzen dat er cyclische elementen zitten in het regelgevingskader van China. Het idee is om "het dak te repareren op zonnige dagen". China's regelgevers hebben de neiging structurele hervormingen door te voeren wanneer de economische situatie gunstig is in plaats van zwak. Zheng denkt dat de recente anticyclische beleidsmaatregelen de Chinese economie kunnen helpen om veerkrachtiger te worden tegen toekomstige externe schokken.

Er zijn tekenen dat de beleidsrestricties versoepelen nu de economie meer tegenwind ondervindt van stroomtekorten, sporadische uitbraken van COVID-19 en verstoringen door schuldplichtige vastgoedontwikkelaars. Volgens Zheng beschikt de Chinese overheid over voldoende beleidsinstrumenten om de economie in 2022 een zachte landing te laten maken, al zullen nieuwe stimuleringsmaatregelen waarschijnlijk selectief en doelgericht zijn.

Lees meer (Engels)