Dit artikel wordt u aangeboden door Triodos Investment Management.

Triodos IM-econoom: Drie uitdagingen voor 2021

Drie uitdagingen voor 2021

Na dit recessiejaar is het de heersende verwachting dat 2021 er een van economisch herstel zal zijn.

Hans Stegeman, Chief Investment Strategist bij Triodos Investment Management is positief over een herstel, al ziet de econoom drie grote uitdagingen. “Onzeker is allereerst of de reële economie echt het herstel kan leveren waarop beleggers voorsorteren.”  

Goed nieuws over komende coronavaccins heeft de financiële markten op of dichtbij recordniveaus gebracht. De verwachting van een fors economisch herstel lijkt daarmee op markten te zijn ingecalculeerd door beleggers. “De economie ligt echter nog steeds in de touwen. Of we daadwerkelijk een snel en pijnloos economisch herstel volgend jaar meemaken? Dat kunnen we niet zeker weten”, waarschuwt Stegeman.

Stegeman ziet weliswaar belangrijke lichtpunten, die na het eerste halfjaar van 2021 tot een aantrekkende economie kunnen leiden, maar er zijn volgens hem veel onzekerheden over omvang en timing van het herstel. “Hoe snel gaat de vaccinatie? Hoe snel bereiken we groepsimmuniteit? Hoe ver kunnen we schuldenlasten en de prijzen van assets nog laten oplopen? En hoe snel weten we een antwoord te vinden op onder meer klimaatverandering zodat het van een beleggersrisico draait in kansen voor beleggen en de toekomst?”

Duurzaam herstel? Aantrekkende economie? Lees onze Investment Outlook 2021

Behalve gunstige ontwikkelingen rond de aanpak van covid-19 ziet de Triodos IM-econoom ook verbetering in emerging markets, met name in China. Hij maakt zich echter zorgen over de eenzijdige focus van financiële markten op goed nieuws alleen. “Je ziet dat tegenvallers nauwelijks worden vertaald op de beurs. Daardoor ontstaat er een steeds groter gat tussen beurswaarderingen en de reële economie. Zeker, dat kan nog een lange tijd goed gaan, maar bedenk wel dat hieraan een grens zit.”

Blijf kijken naar bedrijfsresultaten
Stegeman geeft beleggers het advies goed naar de balansen en resultaten van bedrijven te (blijven) kijken. ”Gedaalde winstverwachtingen, verslechterde balansen, deels als gevolg van opgelopen schulden, zien we bij een deel van de bedrijven op dit moment niet in de koers gereflecteerd.”  

Gezien de recordschulden en onzekere economische vooruitzichten houdt Triodos Investment Management vast aan evenwichtige assetallocatie: gemiddeld neutraal met betrekking tot obligaties, negatief als het gaat om Amerikaanse aandelen en licht positief ten aanzien van Japanse en Europese aandelen.

Triodos Investment Management ziet in China een belangrijke swingfactor, die landen, specifiek andere opkomende landen, kan helpen om de gevolgen van de pandemie in het komende jaar deels te compenseren. De uitdaging waar emerging markets volgens Stegeman voor staan, is de toegang tot buitenlands kapitaal om hun groeipad te kunnen vervolgen. Door de grote onzekerheid rond covid-19 hebben beleggers dit jaar per saldo geld uit opkomende markten teruggetrokken, stelt hij. “De groeiende bereidheid bij beleggers om in risicovollere waarden te beleggen geeft hoop dat die beweging draait.”

Aantrekkelijke beleggingsproposities

China kan daarbij een grote rol spelen, aldus de Triodos IM-econoom. “China en enkele landen in de regio zijn beter in staat gebleken om de gevolgen van de pandemie te doorstaan. Ze zijn redelijk stabiel uit de crisis gekomen en dat is iets dat investeerders graag zien. Andere landen, zoals India, zie je nu ook stabiliseren en dat leidt weer tot aantrekkelijke beleggingsproposities.”

Ook voor duurzame beleggers zijn er veel kansen in opkomende markten. “De armoede is er fors gegroeid tijdens de crisis, voor impactbeleggers zal dat reden zijn om meer kapitaal in te zetten. Er zijn veel mogelijkheden om de omstandigheden van de lokale bevolking en economie te verbeteren”, concludeert Stegeman.

Die investeringen kunnen bovendien een relatief grotere impact hebben dan in meer ontwikkelde landen, erkent Stegeman. Zo kan dezelfde investering ten behoeve van de beperking van CO2 in een ‘vieze’ fabriek in India meer opleveren dan in bijvoorbeeld een Duitse fabriek, die op dit punt al veel verder is. “Bedenk hierbij echter wel dat we ons als impactbelegger wel houden aan strenge ESG-eisen waar we wel en niet in beleggen”, nuanceert Stegeman.

Als goed nieuws slecht nieuws wordt
De derde uitdaging in 2021 vat Stegeman samen in één vraag: “Wordt 2021 een rustig jaar met weinig negatieve verrassingen?” Met een (hopelijk) afgerond Brexit en een nieuwe Amerikaanse president in het Witte Huis ziet het ernaar uit dat markten het inderdaad kalmer aan gaan doen.

Een rustig jaar is volgens de Triodos IM-econoom goed nieuws voor de economie. Het versterkt het scenario van significant economisch herstel. “Maar wat gaan centrale banken en overheden dan doen? Zullen ze markten verder steunen of besluiten dat het tijd is om te normaliseren? De laatste keer dat de Fed hiertoe wilde overgaan in 2013, de inmiddels beruchte ‘Taper Tantrum’, creëerden ze chaos op de financiële markten”, stelt Stegeman.

Volgens Stegeman worden beleggers geconfronteerd met een paradox. Economisch herstel is goed, maar het kan ook te veel en te snel zijn. “Uitermate goed nieuws voor de economie zou wel eens het slechtst denkbare nieuws voor financiële markten kunnen worden.”

Investment Outlook 2021: tijd voor andere keuzes

De economie trekt aan, maar een duurzaam herstel is nog ver weg. Het is tijd voor andere beleggingskeuzes. Investeren in transities helpt risico's te vermijden en biedt de beste kansen op positief rendement op lange termijn. Download onze Investment Outlook 2021 en lees meer.